Protest spontan al salariaţilor de la Agroexport

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Protest spontan al salariaţilor de la Agroexport

Social 13 Iulie 2006 / 00:00 1297 accesări

Peste o sută de muncitori ai SC "Agroexport", adunaţi în faţa sediului societăţii, împreună cu liderul lor de sindicat Gheorghe Ifrim şi preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare (FNSP), filiala Constanţa, Petre Costel, au încercat, ieri dimineaţă, să discute despre nemulţumirile pe care le au cu directorul executiv al societăţii Mihai Dinu, însă acesta i-a refuzat pe motiv că trebuia să ajungă la Tribunal. Potrivit lui Gheorghe Ifrim, problemele majore ale celor 145 de angajaţi ai "Agroexport" au început în urmă cu două luni. "Din cele trei silozuri pe care le avea firma, două au fost vîndute fără ca salariaţii să fie preluaţi de noul administrator. Imediat, salariatii au primit notificări din partea directorului general al societăţii, Triţă Făniţă, că în 25 iunie vor primi decizii de încetare a activităţii, măsură contestată de sindicate", a declarat Gheorghe Ifrim. Liderul de sindicat a adăugat că muncitorii au intrat în grevă pentru că nu şi-au primit lichidarea pe luna trecută şi nici bonurile de masă. Mai mult, conducerea societăţii nu a mai plătit contribuţiile la bugetul de stat, iar cărţile de muncă nu sînt completate la zi. "Salariaţii solicită plata drepturilor băneşti la zi, completarea carnetelor de muncă, iar în cazul în care vor fi disponibilizaţi, acordarea a 11 salarii compensatorii", a spus Gheorghe Ifrim.

Muncă la negru în danele "Agroexport"

Liderul FNSP, Petre Costel a sprijinit protestul salariaţilor "Agroexport". "Oamenii nu mai au ce lucra. În portul nou, în danele de operare ale , unde sînt nave de încărcare - descărcare, lucrează alţi agenţi economici, pe care noi i-am reclamat că nu au forţă de muncă proprie, ci folosesc forţă de muncă închiriată sau la negru", a declarat Petre Costel. Acesta a adăugat că va anunţa Comisia de Dialog Social din cadrul Prefecturii Constanţa şi Inspectoratul de Muncă despre situaţia creată. "La fiecare protest am anunţat toate instituţiile cu răspundere şi nu s-a făcut nimic. Acum vom anunţa şi SIF Muntenia care e acţionar majoritar. Oamenii sînt însă pregătiţi să continue protestele, dacă nu-şi vor primi salariile restante şi bonurile de masă", a explicat Petre Costel. Sindicaliştii susţin că "Agroexport" a beneficiat de un management păgubos în ultimii 16 ani, cît timp SIF Muntenia şi Triţă Făniţă s-au aflat la conducerea societăţii. Ei spun că în tot acest răstimp, acţionarii nu au investit nimic, cu excepţia unui sediu ultramodern situat în incinta Portului Constanţa. "Firma înregistrează datorii de aprox. 160 miliarde lei vechi către bugetul de stat, furnizori şi salariaţi", a declarat Costel. Acesta a precizat că închiderea Agroexport, care operează în cinci dane, va afecta circa 10% din traficul portuar.

Risc maxim şi multă mizerie

Salariaţii povestesc că este pentru a patra oară cînd întrerup lucrul pentru a-şi primi salariile şi pentru a solicita condiţii optime de muncă. Marian Savu, unul dintre macaragii societăţii, spune că singurul vinovat de situaţia la care s-a ajuns este vinovat Triţă Făniţă, care a vîndut silozurile şi nu le plăteşte salariile. "Lucrăm pe macarale neautorizate. Practic cade tabla de sub scaunul sub care stăm", spune el.

Verdictul în cazul muncitorilor de la "Agroexport" poate veni pe 17 iulie cînd se va organiza Consiliul de Administraţie (CA) sau pe 24 iulie, după Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA). Directorul general adjunct al firmei, Mihai Dinu a declarat că nu s-a făcut transferul salariaţilor pentru că silozurile nu au fost vîndute. "Silozul nr.1 a fost primul executat pentru datorii, după care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a fost executat silit şi celelalte două. Normal că cel care a adjudecat nu e interesat de personalul existent. Se fac demersuri pentru plata la zi a salariilor. Referitor la plăţile compensatorii, acestea se vor discuta în CA şi AGA", a declarat Mihai Dinu. Acesta a adăugat că în cursul zilei de ieri, toţi salariaţii şi-au primit bonurile de masă. Acţionarul majoritar al "Agroexport", SIF Muntenia a început procedurile de lichidare a societăţii, care are datorii de aprox. 160 miliarde lei vechi.



12