Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Admnistrative (MIRA), afiliat la Cartel Alfa, a hotărît declanşarea conflictului de interese şi acţionarea în instanţă a ministerului întrucît acesta refuză negocierea contractului colectiv de muncă pentru personalul civil dar şi a acordului privind condiţiile de muncă pentru personalul cu statut special. Decizia a fost anunţată ieri, de secretarul general al sindicatului, Toader Paraschiv. Acesta a precizat că nu au fost solicitate ministerului drepturi suplimentare pentru poliţişti, ci doar un contract care să stabilească clar care sînt drepturile şi obligaţiile acestora, să se respecte programul de lucru şi să fie eliminate discriminările salariale între diferitele categorii de angajaţi ai ministerului. Potrivit sindicaliştilor conducerea MIRA nu doreşte un acord colectiv care să reglementeze clar cum poate promova un poliţist în sistem în condiţiile în care angajatul poate fi sancţionat în orice moment pe criterii nu tocmai clare. Secretarul general al SNPPC, Toader Paraschiv a precizat că MIRA nu vrea un document scris care să impună nişte reguli şi nu doreşte o transparenţă decizională a tuturor acţiunilor pe care le întreprinde. Sindicatul a cerut sprijin şi asistenţă din partea Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi a confederaţiilor sindicale europene EUROCOP şi EUROFEDOP, la care SNPPC este membru cu drepturi depline. Dacă în urma acestor demersuri, angajatorul va continua refuzul negocierii, poliţiştii vor recurge la mitinguri şi pichetări.
Reprezentanţii salariaţilor au trimis, deja, două adrese ministerului, în urmă cu două luni, pentru începerea negocierilor, dar administraţia şi-a motivat refuzul, sub semnătura secretarului de stat Anghel Andreescu, cu o serie de inadvertenţe juridice. Pe de altă parte reprezentanţii SNPPC spun că sindicatul este persoană juridică din 2005 şi are reprezentativitate din 2007 şi a avut iniţiativa acestor negocieri, în condiţiile în care angajatorul nu şi-a îndeplinit obligaţiile legale prevăzute de Legea nr. 130/1996 (articolele 3-5). Revendicările celor aprox. 40.000 de salariaţi, din cei 70.000 de poliţişti de la nivelul întregii ţări, reprezentaţi legal prin SNPPC, au fost ignorate de celălalt partener al dialogului social, respectiv MIRA care a "invocat justificări fără niciun temei juridic şi o falsă disponibilitate de a analiza propunerile formulate de organizaţia sindicală", a declarat Toader Paraschiv.
La nivelul judeţului Constanţa, preşedintele Biroului SNPPC Constanţa, subinsp. George Caraivan a precizat că poliţiştii se confruntă cu serioase probleme în ceea ce priveşte respectarea drepturilor băneşti. “Pînă în prezent, nu au fost plătite orele suplimentare din luna ianuarie a acestui an. De asemenea sînt restanţe la plata primelor de vacanţă şi a sporurilor de fidelitate şi încă mai sînt poliţişti care nu şi-au primit banii pentru uniforme”, a declarat suinsp. George Caraivan, preşedintele SNPPC Constanţa. Acesta a adăugat că, poliţiştii din mediul rural, sînt nevoiţi să lucreze în condiţii improprii şi să scoată din buzunar bani pentru amenajarea spaţiilor unde-şi desfăşoară activitatea. Mai mult decît atît, una dintre problemele presante este aceea a lipsei de personal, oamenii legii fiind nevoiţi să lucreze, de multe ori, şi 24 de ore din 24, pentru rezolvarea unui caz.
În urma anunţului SNPPC de a declanşa conflictul de interese, conducerea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative a decis constituirea unei subcomisii de dialog, urmînd ca prima întîlnire cu reprezentanţii sindicatului să aibe loc la începutul săptămînii viitoare.