Proteste de amploare împotriva sărăciei în Bulgaria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Societatea civilă ripostează

Proteste de amploare împotriva sărăciei în Bulgaria

Externe 25 Februarie 2013 / 00:00 391 accesări

Nu au văzut luminiţa de la capătul tunelului, au fost şocaţi de facturile la electricitate şi cum nici nu au speranţă de mai bine, mii de bulgari din 20 de oraşe au ieşit, ieri, pe străzile marilor oraşe pentru a protesta împotriva sărăciei. La Sofia, protestatarii au defilat între Ministerul Economiei, Parlament şi Palatul prezidenţial. Preşedintele Rosen Plevneliev a avut un scurt discurs în faţa protestarilor în care a susţinut că problemele trebuie identificate şi cu toţii trebuie să lucreze pentru soluţionarea lor. Şeful statului le-a mulţumit cetăţenilor că au ieşit să-şi prezinte poziţia, dar a fost huiduit de mulţime.

Este greu de spus câte persoane participă la proteste, dar cel mai probabil numărul protestatarilor l-a depăşit pe cel de duminica trecută, când s-au strâns în jur de 100.000 de manifestanţi. Protestele din ultimele două săptămâni au dus la demisia Guvernului condus de Boiko Borisov. Premierul demisionar a declarat că demisionează pentru că nu vrea să vadă violenţe între protestatari şi poliţie. În aceste condiţii, este cel mai probabil ca preşedintele Rosen Plevneliev să numească un cabinet de tranziţie care să pregătească alegerile anticipate la sfârşitul lunii aprilie sau în prima jumătate a lunii mai.

SCHIMBĂRI SOCIALE Reprezentanţii protestatarilor din întreaga ţară s-au reunit sâmbătă în oraşul Sliven, în centrul ţării, pentru a-şi coordona revendicările. Aceştia susţin o reprezentare de 50% a societăţii civile în Parlament şi posibilitatea pierderii de către deputaţi a imunităţii şi locului la sfârşitul mandatului. Reprezentanţii societăţii civile mai cer un moratoriu în privinţa achitării facturilor la electricitate, renunţarea la TVA la energia electrică, precum şi declanşarea unor anchete asupra privatizării întreprinderilor bulgare şi a utilizării fondurilor europene. O mare parte dintre protestatari susţin că este necesară o nouă Constituţie care să fie adoptată de o Mare Adunare Naţională. De aceea, ei susţin ca actualul parlament să nu fie desfiinţat, ci să pregătească alegeri pentru Marea Adunare Naţională. Totodată, Parlamentului European îi va fi trimisă o petiţie împotriva monopolurilor, au anunţat coordonatorii manifestaţiilor, în timp ce Comisia Europeană a atras deja atenţia Bulgariei în privinţa întârzierii liberalizării pieţei energiei.



12