Câteva mii de persoane au defilat, sâmbătă, în Germania, pentru a protesta faţă de vastul plan de economii decis de guvernul cancelarului Angela Merkel, într-o demonstraţie convocată de asociaţia “Nu plătim pentru criza voastră”. Pe pancartele purtate de demonstranţi scria “De la Atena la Berlin - băncile şi firmele trebuie să plătească pentru criză” sau “Criza are ca nume capitalismul”. Organizatorii manifestaţiei afirmă că la protestul de la Berlin au participat între 15.000 şi 20.000 de persoane, în timp ce la Stuttgart au fost prezenţi 10.000 de manifestanţi, conform estimărilor poliţiei, şi 20.000, conform organizatorilor.
Guvernul german a anunţat la începutul săptămânii trecute un vast plan de austeritate, cu reduceri de cheltuieli de 11 miliarde de euro în bugetul pentru 2011, în principal prin scăderea bugetului pentru apărare şi a celui social. Planul a fost criticat de sindicate şi de partidele de stânga. “Este antisocial, pentru că nu cei responsabili pentru criză, ci victimele acesteia sunt cele care plătesc”, a apreciat Berthold Huber, liderul sindicatului din metalurgie IG Metall, într-un interviu care va apărea în ediţia de luni a revistei “Der Spiegel”. Conform unui sondaj difuzat de canalul de televiziune ARD, 79% din populaţie consideră că planul nu este echilibrat din punct de vedere social, iar 93% apreciază că acesta nu va fi suficient şi că vor fi necesare şi alte măsuri de austeritate.
Şi câteva zeci de mii de angajaţi din sectorul public italian au manifestat, sâmbătă, la Roma împotriva planului de austeritate al Guvernului condus de Silvio Berlusconi, într-o demonstraţie convocată de cel mai important sindicat italian, CGIL. Numeroşi demonstranţi au purtat fulare roşii cu inscripţia “Totul pe spatele nostru”, iar coloana protestatarilor a traversat, timp de mai multe ore, centrul istoric al Romei, din piaţa Republicii până în piaţa Poporului. “Conform planului de austeritate, trebuie să plătească mereu aceiaşi oameni”, a declarat secretarul general al confederaţiei CGIL, Guglielmo Epifani. “Planul nu îi afectează decât pe unii şi nu stimulează economia, investiţiile şi locurile de muncă pentru tineri”, a adăugat acesta, remarcând că măsurile guvernamentale nu prevăd nicio reformă. CGIL, cu orientare de stânga, are circa cinci milioane de membri şi a lansat şi un apel la grevă generală pentru data de 25 iunie, în semn de protest faţă de planul de austeritate în valoare de 24,9 miliarde de euro pentru anii 2011 şi 2012 anunţat la 25 mai de Guvern. Planul prevede îngheţarea pentru trei ani a salariilor funcţionarilor, reducerea cu 10% a bugetelor ministerelor şi creşterea contribuţiei colectivităţilor locale, precum şi o intensificare a luptei împotriva evaziunii fiscale. Tensiunile sociale se amplifică în Italia, iar Partidul Democrat (PD), principalul partid al opoziţiei de stânga, a convocat un miting de proporţii pentru data de 19 iunie, la Roma. Medicii din sectorul public, prezenţi la demonstraţia de sâmbătă, au decis şi ei să protesteze la 19 iunie, în timp ce magistraţii urmează să intre în grevă în data de 1 iulie.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a cerut liderilor europeni să dea dovadă de curaj politic pentru a face faţă perioadei dificile cu care se confruntă UE. “Nu este momentul pentru ezitări. Este nevoie de leadership şi de curaj politic. Reapariţia egoismelor naţionale şi a soluţiilor unilaterale reprezintă o tentaţie care nu rezolvă problemele structurale”, a afirmat Jose Manuel Barroso în cursul unei ceremonii care marchează împlinirea a 25 de ani de la semnarea Tratatului de aderare a Spaniei şi Portugaliei la Comunitatea economică europeană, devenită ulterior UE. La ceremonia desfăşurată la Mosteiro dos Jerónimos din Lisabona au mai participat şi premierul portughez, Jose Socrates, şi omologul său spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, precum şi preşedintele portughez Anibal Cavaco Silva şi preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek. O ceremonie similară a avut loc şi la Madrid.