Aproape 50 de persoane au protestat din nou, ieri, în faţa clădirii ambasadei Rusiei din Chişinău, cerând desfiinţarea forţelor de menţinere a păcii şi expulzarea ambasadorului rus, Valeri Kuzmin. Luni, un grup de tineri a pichetat ambasada şi a cerut retragerea armatei ruse de pe teritoriul R. Moldova şi condamnarea militarului care a deschis focul, duminică, asupra unui tânăr moldovean. Ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, a calificat protestul drept pe un act de huliganism, după ce fusese convocat la Ministerul de Externe de la Chişinău pentru discuţii pe tema incidentului de la 1 ianuarie. Mai mult, Kuzmin şi-a permis să dea sfaturi jurnaliştilor: ”Eu vreau să vă recomand să nu faceţi campanii isterice. Nu urmaţi logica lui Winny Pooh, care venind în ospeţie la iepure şi fiind întrebat dacă vrea lapte sau miere, a răspuns Și una, şi alta şi se poate şi fără pâine”.
Un militar rus din forţele de menţinere a păcii din Transnistria a împuşcat mortal, duminică dimineaţă, un tânăr de 18 ani, cetăţean al R. Moldova. Militarul rus susţine că băiatul, Vadim Pisari, a fost somat şi avertizat să oprească maşina în zona de securitate, pe podul de la Vadul lui Vodă, însă acesta a ignorat somaţiile. Cazul - fără precedent - a provocat o vie emoţie la Chişinău, iar Guvernul a condamnat incidentul grav. Premierul Vlad Filat a convocat o reuniune de urgenţă iar vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, a subliniat necesitatea retragerii armamentului greu rusesc de pe teritoriul Moldovei şi a transformării misiunii de menţinere a păcii din Transnistria într-o misiune civilă. Carpov a mai spus că această chestiune va fi pusă pe agenda următoarei runde de negocieri în format 5 plus 2. Ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, a declarat că regretă cele întâmplate, dar a luat apărarea soldatului rus care a tras, spunând că tânărul moldovean nu avea carnet iar maşina era furată. Aceste informaţii au fost dezminţite ulterior de Ministerul de Interne de la Chişinău. Ministrul de Externe al R. Moldova, Iurie Leancă, a declarat ieri că ambasadorul rus şi-a permis comentarii sarcastice şi nepotrivite referitoare la cazul tânărului împuşcat.
Autorităţile transnistrene îşi exprimă sincere condoleanţe familiei tânărului care a decedat în urma incidentului produs la 1 ianuarie 2012, când un soldat rus a deschis focul, informează un comunicat al aşa-zisului Minister de Externe al Transnistriei. Totodată, oficialii de la Tiraspol consideră că misiunea de menţinere a păcii desfăşurată pe malurile râului Nistru este un garant fundamental al păcii şi securităţii în regiune şi speră că actorii implicaţi vor da dovadă de înţelepciune în perioada desfăşurării anchetei.