Proteste în lumea arabă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Proteste în lumea arabă

Externe 07 Martie 2011 / 00:00 559 accesări

• Situaţie instabilă în Yemen • Opoziţia din Yemen a făcut apel, ieri, la intensificarea mişcării de contestare până la demisia şefului statului, după refuzul preşedintelui Ali Abdallah Saleh de a renunţa la funcţie înaintea încheierii mandatului său. Preşedintele yemenit, aflat la putere de 32 de ani, a respins sâmbătă o propunere a opoziţiei, prin intermediul unei medieri a demnitarilor religioşi, privind plecarea sa înainte de sfârşitul anului, afirmând că va rămâne în funcţie până la încheierea mandatului său, în 2013. Regimul preşedintelui Saleh este contestat de la sfârşitul lunii ianuarie, cu manifestaţii la Sanaa, Taez, Aden şi în restul ţării. SUA au cerut cetăţenilor lor să evite să călătorească în Yemen, iar celor care se află deja în această ţară să plece, subliniind că nivelul de pericol pentru securitate în Peninsula Arabică este extrem de ridicat.

• Protestari bătuţi în Arabia Saudită • Câteva zeci de femei care protestau într-un oraş din estul Arabiei Saudite ar fi fost băute şi apoi arestate după ce autorităţile din această ţară au interzis orice fel de demonstraţii, au declarat ieri martori oculari citaţi de presa regională. Circa 40 de femei şiite au fost reţinute la un protest desfăşurat în faţa unei clădiri guvernamentale din oraşul Dammam. Femeile cereau eliberarea rudelor lor închise din anul 1996 în legătură cu atentatul de la Khobar, în care au murit 19 soldaţi americani. Ministerul de Interne a anunţat de sâmbătă că sunt interzise orice fel de demonstraţii, în întreg regatul, precizând că asemenea manifestări sunt împotriva legii islamice şi a tradiţiilor regatului. Ministerul a avertizat că forţele de securitate vor lua toate măsurile necesare împotriva celor care vor încălca această regulă. Interdicţia intervine după ce un grup de utilizatori Facebook a chemat la 11 martie la „o Zi a Furiei”, în care protestatarii să ceară reforme politice, eliberarea deţinuţilor politice, mai multe oportunităţi de angajare şi mai multe libertăţi.

• Atacuri asupra manifestanţilor în Irak • O tabără a manifestanţilor a fost atacată, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-o piaţă din Suleimaniyeh, în regiunea autonomă a Kurdistanului irakian, unde sediul unui post de radio independent a fost de asemenea jefuit la Calar. Purtătorul de cuvânt al manifestanţilor, Nafit Kader, care a acuzat forţele de securitate locale că au condus atacul. Aceste acuzaţii au fost respinse de generalul Hassan Nuri, directorul serviciilor de securitate din provincia Suleimaniyeh, situată la 270 de kilometri la nord-est de Bagdad.

Irakul este de la începutul lunii februarie teatrul unor manifestaţii, protestatarii denunţând starea serviciilor publice, corupţia sau incompetenţa liderilor lor. În Kurdistan, Suleimaniyeh a fost epicentrul mişcării de contestare faţă de modul în care guvernează Partidul Democratic din Kurdistan al preşedintelui regional Massoud Barzani şi Uniunea Patriotică a Kurdistanului, a preşedintelui irakian Jalal Talabani.

Taguri articol


12