Proteste la Bruxelles împotriva acordurilor dintre UE şi SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Proteste la Bruxelles împotriva acordurilor dintre UE şi SUA

Externe 21 Septembrie 2016 / 14:53 476 accesări

Aproximativ 15.000 de persoane au ieşit în stradă, miercuri seara, la Bruxelles, pentru a protesta împotriva negocierilor în privinţa acordului de liber schimb dintre UE și SUA, informează ”Daily Express”. Protestatarii au cerut oficialilor Parlamentului European anularea a două acorduri comerciale controversate cu SUA şi Canada, în privinţa cărora experţii au avertizat că ar putea conduce la demontarea serviciilor publice europene. Există un nivel tot mai crescut al numărului persoanelor care se opun Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ și Investiţii (TTIP) şi Acordului Comercial şi de Cooperare Economică (CETA). Candidaţii Parlamentului European sunt acuzaţi că dau întâietate marilor afaceri ale multinaţionalelor şi nu oamenilor de rând.

Protestul de miercuri seară a fost organizat de sindicate, grupuri pentru drepturile consumatorului şi organizaţii de mediu, care vor să pună presiune asupra liderilor europeni în privinţa unor runde de negocieri pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ și Investiţii, ce vor avea loc vineri. Protestatarii au purtat pancarte pe care era scris: ”Autoritate oamenilor, nu multinaţionalelor” şi ”Oamenii şi planeta reprezintă o prioritate”. Aceştia au plasat, în mod simbolic, doi cai în afara clădirii Parlamentului European, acordurile TTIP fiind astfel comparate cu calul troian ce le va permite marilor corporaţii americane să preia administraţia Europei. Mark Brady, purtătorul de cuvânt al organizaţiei Greenpeace Europa, a declarat: ”Suntem împotriva acestor acorduri comerciale pentru că reprezintă o ameninţare la adresa mediului, sănătăţii, codului muncii şi oferă autoritate corporaţiilor multinaţionale”. Organizatorii protestului au declarat că peste 15.000 de persoane au participat la protest, deşi Poliţia belgiană a susţinut că numărul celor prezenţi era de circa 6.000 de oameni.

Potrivit criticilor, acordurile TTIP reprezintă un pericol din cauza unei clauze ce permite configurarea unei judecătorii supranaţionale, unde corporaţiile americane pot stabili revendicări legale Guvernelor UE. În conformitate cu schema ISDS (Soluţionarea litigiilor dintre investitori şi stat), companiile americane au dat în judecată politicieni, pentru interzicerea anunţurilor publicitare de pe pachetele de ţigări, introducerea unor noi legi pentru protejarea mediului sau chiar şi creşterea salariului minim.



12