Proteste mortale la Atena

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Grecia, sub semnul grevei

Proteste mortale la Atena

Externe 06 Mai 2010 / 00:00 367 accesări

Două femei şi un bărbat, angajaţi ai unei bănci din centrul Atenei, au murit miercuri, în urma unui incendiu declanşat la respectiva instituţie, atacată cu cocteiluri Molotov în cursul grevei generale şi a manifestaţiilor împotriva măsurilor de austeritate, a anunţat o sursă din cadrul poliţiei. Potrivit acesteia, alte patru persoane au fost date dispărute în urma incendiului iar în bancă se aflau aproximativ 20 de persoane, în curs de evacuare. Incendiul a fost stins de circa 20 de pompieri sprijiniţi de mai multe autospeciale. Un jurnalist al AFP a precizat că este vorba despre banca Marfin. De asemenea, două clădiri administrative, o agenţie a fiscului şi una a prefecturii din Atena, au fost incendiate cu cocteiluri Molotov.

Poliţia a recurs la gaze lacrimogene în confruntările cu tinerii protestatari, la Atena şi Salonic. În capitala elenă, un grup de tineri a încercat să forţeze un cordon al forţelor de poliţie, în faţa Parlamentului, miercuri, în jurul prânzului. La Salonic, mai mulţi tineri au aruncat cu pietre asupra unor magazine, fapt care a determinat poliţia să riposteze cu gaze lacrimogene. Aproximativ 25.000 de persoane au început, miercuri la prânz, să manifesteze în centrul Atenei şi aproximativ 14.000 la Salonic, în cadrul grevei generale organizate de centralele sindicale greceşti împotriva măsurilor de austeritate luate de Guvern. Înaintea începerii marşului de protest, aproape 10.000 de manifestanţi s-au adunat în spatele unei pancarte care făcea apel la ”luptă împotriva măsurilor antisociale”. Liderii celor două mari centrale sindicale, Confederaţia salariaţilor din sectorul privat (GSEE, un milion de membri) şi Confederaţia salariaţilor din sectorul public (Adedy, 370.000 de membri) au susţinut discursuri în care le-au cerut grecilor să reziste măsurilor de securitate, participând la grevă. Mai mulţi sindicalişti străini, în special reprezentanţi ai sindicatelor franceze CGT, FO şi CFDT, şi-au exprimat, de la aceeaşi tribună, solidaritatea cu grecii. ”Suntem toţi cetăţeni greci”, a spus o reprezentantă a CGT. Aproximativ 14.000 de manifestanţi erau reuniţi la Salonic. La Atena, pe numeroase pancarte purtate de manifestanţi era scris mesajul ”Bogaţii să plătească pentru criză”, în timp ce altele criticau UE şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). Aceste instituţii au determinat Guvernul grec să implementeze măsuri de austeritate draconice, în schimbul unui plan de salvare a Greciei, de 110 miliarde de euro, pe trei ani. ”FMI şi UE ne fură un secol de drepturi sociale”, scria pe o pancartă. Manifestaţia a fost convocată cu ocazia unei greve generale, a treia din februarie, organizată de cele două centrale sindicale.

La rândul său, Pame, frontul sindical al Partidului Comunist (KKE, ultraortodox), refuzând în mod tradiţional orice manifestaţie unitară, a reunit aproximativ 15.000 de persoane într-o altă piaţă din capitală. Greviştii au manifestat în centrul capitalei până la Parlament, unde s-au discutat măsurile de austeritate cerute de UE şi FMI. Apeluri la manifestaţii de solidaritate au fost lansate în cursul ultimelor zile la Berlin, Bilbao, Bruxelles, Budapesta, Londra, Paris şi Viena.

Taguri articol


12