Protestul poştaşilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Protestul poştaşilor

Eveniment 06 Februarie 2007 / 00:00 1148 accesări

Federaţia Sindicatelor din Poştă şi Comunicaţii (FSPC) a decis declanşarea acţiunilor de protest pentru a determina Guvernul să scoată Compania Naţională Poşta Română (CNPR) din lista societăţilor monitorizate unde a fost plasată în 2001 de Guvernul României. Includerea Poştei Române în această listă a interzis libera negociere a salariilor şi nu a mai permis angajarea a peste 3.000 de salariaţi rezultaţi din normările efectuate anual de CNPR. “10.000 de salariaţi din Poşta Română sînt la limita salariului minim pe economie, pentru 17.000 de salariaţi salariul nu ajunge nici pentru plata întreţinerii şi a energiei electrice pentru un apartament de două camere şi asta pentru că salariul mediu în Poşta Română este cu 350 lei mai mic decît salariul mediu pe economie”, a declarat Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Poştă şi Comunicaţii (FSPC), Matei Brătianu. Potrivit liderului FSPC, începînd de vineri, angajaţii din acest domeniu nu vor mai lucra nicio oră în plus, nu vor mai transporta genţi mai grele de 12, respectiv 15 kilograme, iar şoferii vor refuza să mai meargă cu maşini a căror normă de casare este depăşită, toate acestea ducînd la blocarea activităţii în toată ţara. Brătianu spune că salariaţii din acest domeniu nu vor mai depăşi normele de protecţie a muncii referitoare la greutatea transportată, respectiv 12 kilograme pentru femei şi 15 kilograme pentru bărbaţi. Acesta a precizat că există cazuri în care greutatea transportată de factorii poştali ajunge să fie dublă faţă de cea stabilită de lege. Numai în 2006 s-au înregistrat peste o sută de decese în rîndul angajaţilor, cele mai frecvente boli fiind cele de plămîni, a adăugat Brătianu.

Blocarea activităţii este iminentă

Astfel, au apreciat liderii sindicali, după trei zile de la declanşarea acestei forme de protest, 70% din destinatarii serviciilor poştale nu vor mai primi scrisorile, recomandatele sau pensiile, iar în maximum cinci zile se va bloca activitatea. Sindicaliştii mai cer şi plata celor 40.000 de ore suplimentare, din care doar jumătate sînt evidenţiate. Suma pentru acestea se ridică la 25.000 - 30.000 de euro, iar sindicaliştii intenţioneză să dea în judecată statul român pentru a-şi recupera banii. Totodată, cei care au ore suplimentare nu şi le pot recupera, avînd în vedere că există un deficit de personal la Compania Naţională Poşta Română. Celor 35.000 de salariţi ar trebui să li se mai adauge alţi 3.000, însă din cauză că Poşta se află pe lista societăţilor monitorizate, nu sînt permise noi angajări. Pe de altă parte, din cauza salariilor mici au demisionat, în 2006, peste trei mii de persoane, din care peste 600 numai în Bucureşti. “Astăzi vom picheta sediul Prefecturii Constanţa, iar 8 februarie 2007 este ultima zi în care factorii poştali vor pleca în cursă cu dublul greutăţii permise de normele de protecţia muncii. Începînd cu 9 februarie 2007 factorii poştali nu vor mai duce nici 100 grame în plus faţă de greutatea admisă. Nici factorii poştali şi nici oficiantele de la ghişeele poştale nu vor mai face vreun demers pentru simplificarea activităţii sau pentru ajutorul clienţilor, în afara celor prevăzute strict în instrucţiunile de serviciu. Niciun sindicalist al FSPC nu va rămîne niciun minut peste program, indiferent de numărul de scrisori, ziare, recomandate, pensii şi mandate rămase nedistribuite”, a declarat preşedintele Sindicatului Poşta Română Constanţa, Florin Daniel Gheorgiu.

El a mai spus că FSPC este conştientă de efectele pe care acest demers le va avea şi de faptul că din cauza lipsei de personal, a dotării deficitare, a numărului din ce în ce mai mare de salariaţi noi, necalificaţi, care învaţă din mers pe nervii colegilor şi ai clienţilor, se va produce în scurt timp un blocaj total al activităţii în poştă. “Nu mai putem continua în acest fel. Numai o parte din angajaţii Poştei participă la protestele de mîine (n.r.-astăzi) cînd toate sediile prefecturilor din România vor fi pichetate pentru o oră. Vom înmîna protestul nostru reprezentanţilor Guvernului în teritoriu şi aşteptăm să se rezolve solicitarea noastră”, a mai spus Gheorghiu. El crede că în cazul unei soluţii nefavorabile nu sînt excluse ample acţiuni de protest în care să fie implicaţi toţi cei 32.000 de angajaţi ai Poştei Române. Potrivit reprezentantului Departamentului de Relaţii Publice al Companiei Poşta Română, Mara Popescu, conducerea va încerca să gestioneze situaţia creată de protestul sindicaliştilor, asigurînd că oamenii care beneficiază de serviciile poştale nu au motive de îngrijorare. "Am făcut şi noi toate demersurile pentru scoaterea Companiei Poşta Română de pe lista societăţilor monitorizate de Fondul Monetar Internaţional", a precizat, ieri, Mara Popescu.



12