„Provocarea: Foamete zero”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dreptul la hrană. Iniţiativă pentru eradicarea foametei globale

„Provocarea: Foamete zero”

Monden 23 Iunie 2012 / 00:00 471 accesări

UN MILIARD DE FLĂMÂNZI ONU a lansat la Rio de Janeiro ambiţioasa iniţiativă „Provocarea: Foamete zero” care vrea să asigure dreptul la hrană pentru toţi. În cursul summit-ului privind dezvoltarea durabilă Rio+20, secretarul general al Naţiunilor Unite Ban Ki-moon a solicitat tuturor ţărilor „să îndrăznească să lucreze la un viitor în care fiecare beneficiază de dreptul la hrană”. Oficialul ONU a invitat guvernele, sectorul privat, agricultorii, oamenii de ştiinţă, societatea civilă şi consumatorii să îşi unească forţele pentru a elimina foametea. „Într-o lume a abundenţei, nimeni, nicio singură persoană nu trebuie să fie înfometată. Vă invit pe toţi să veniţi alături de mine pentru un viitor lipsit de foamete”, a declarat Ban Ki-moon într-un comunicat, salutând eforturile diferitelor instituţii internaţionale în acest domeniu. Printre obiective se află accesul la hrană suficientă pe parcursul întregului an pentru fiecare copil şi femeie gravidă subnutriţi şi încetarea risipirii alimentelor.

Iniţiativa se inspiră din experienţa braziliană „Foamete zero” care le-a permis milioanelor de persoane să mănânce cât aveau nevoie. Acest anunţ a fost salutat de ONG-uri. „Este o rază de speranţă la acest summit”, a apreciat Barbara Stocking, directoarea Oxfam, în timp ce ActionAid International declara că iniţiativa „aduce speranţă şi anunţă obiective ambiţioase”. Se estimează că la nivel mondial un miliard de oameni suferă de foamete.

CEA MAI SĂNĂTOASĂ MASĂ La polul opus, după ani de cercetări, cercetători britanici au reuşit să alcătuiască un meniu pe care-l consideră cel mai sănătos din lume şi care conţine toate elementele indispensabile organismului. Astfel, se crede că oamenii vor ajunge să consume mai puţine alimente. Specialiştii recomandă de obicei să se consume multe fructe şi legume, să nu se ronţăie nimic între mese şi să se renunţe la desertul de la sfârşitul mesei. În căutarea unor meniuri echilibrate, oameni de ştiinţă de la Leatherhead Research din Marea Britanie au anunţat că au reuşit să alcătuiască cea mai sănătoasă masă din lume. Au analizat mai întâi peste 4.000 de recomandări pentru sănătate, în care se menţionau componentele esenţiale utilizate în industria alimentară şi supermarketuri pentru a-i convinge pe consumatori să le cumpere produsele. Au selectat 222 care ar avea o reală bază ştiinţifică şi le-au eliminat pe toate celelalte. Au căutat apoi alimentele care corespund acestor recomandări şi, folosindu-le, au creat cel mai sănătos meniu din lume, care să ofere organismului numai ceea ce-i este necesar. Acesta este alcătuit dintr-o terină de somon şi o salată cu ulei de măsline, o bucată de pâine cu cereale. Felul principal este o tocană de pui, cu linte şi legume amestecate, iar ca desert cremă de brânză cu nuci şi sos de caramel, fără zahăr.

Fiecare etapă a meniului furnizează organismului anumite elemente. Terina de somon afumat, servită la început, conţine ulei de peşte, bogat în acizi graşi omega 3 şi acizi buni pentru artere, inimă şi creier. Uleiul de măsline din salată ajută la menţinerea nivelurilor normale de colesterol, iar pâinea conţine fibre şi acid folic, indicate pentru creier şi benefic pentru dezvoltarea fetusului. Felul principal de pui este o mâncare completă ce ar răspunde la 80 de recomandări oficiale privind sănătatea. Proteinele pe care le conţine contribuie la creşterea masei musculare, în timp ce acidul pantotenic din linte ajută la atenuarea oboselii şi îmbunătăţeşte performanţele mentale. Desertul este bun pentru digestie datorită lactulozei din brânza cremă, pentru dinţi şi controlul nivelului de glucoză din sânge. Nucile contribuie la îmbunătăţirea elasticităţii vaselor sanguine.

Oamenii de ştiinţă nu s-au mulţumit cu atât, ci au pus la punct o băutură care să amelioreze performanţele şi care să conţină calciu, zinc, cupru, fier, potasiu, seleniu, magneziu şi biotină, element cu rol în metabolism, bun pentru sistemul nervos, piele şi păr. Cercetătorii mai recomandă ciocolata caldă, bogată în melatonină, care ajută la somn şi pastilele de carbon pentru evitarea balonării după mese. Acest meniu ar putea fi servit de companiile aeriene, dar felurile de mâncare pot fi pregătite la fel de bine acasă.



12