Provocări... în poante

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Provocări... în poante

Cultură 11 Octombrie 2010 / 00:00 626 accesări

Cei care s-au încumetat să înfrunte frigul şi umezeala unei seri de toamnă, pentru a răspunde cu promptitudine invitaţiei muzei Terpischore, au petrecut, sâmbătă, în sala Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danosvki”, clipe magice. Înfruntând frigul de pe scenă şi din culise, balerinii constănţeni s-au străduit să-şi valorifice la maxim potenţialul, pentru a se situa la înălţime în faţa unui public alcătuit, în mare parte, din adolescenţi. Gala extraordinară de balet a avut la bază două piese „de rezistenţă” din coregrafia universală, purtând amprenta regizorală a Monicăi Cherecheş, asistenţi de regie fiind Monica Cherecheş şi Mihail Motovilov.

Privaţi, de ani buni, de „panorama” de basm pe care o oferă fermecatul „Lac al lebedelor” - spectacolul coregrafiat de regretatul Oleg Danovski nu se mai joacă, drepturile de autor fiind deţinute de familia artistului - publicul pasionat de dansul clasic a avut ocazia, sâmbătă seară, să vadă „lebedele” de la malul mării plutind pe muzica lui Ceaikovski. Având la bază coregrafia clasică a lui Lev Ivanov, secvenţa din baletul „Lacul lebedelor” (actul al II-lea) cu Irina Ganea-Mihaiu (Odette), Cristian Tarcea (prinţul Siegfried), Amalia Mândruţiu, Suzuki Kanoko, Mihaela Vlase, Nicoleta Moroeanu (lebedele mici), Sergiu Dan (Rothbart) şi ansamblul de balet în distribuţie, a fost deosebit de apreciată de public, martor la un moment de graţie, rafinament şi sensibilitate.

Cea de-a doua parte a galei de balet i-a oferit publicului constănţean un fragment dintr-un alt spectacol care nu se regăseşte în repertoriul teatrului constănţean: „Don Quijote”, de Ludwig Minkus, după coregrafia clasică a lui Marius Petipa. Soliştii şi ansamblul de balet au fost pe placul publicului şi de această dată, oferind momente de divertisment unice, „condimentate” cu bună dispoziţie, acrobaţii şi secvenţe spectaculoase. Succesul a fost împărţit între soliştii consacraţi şi tinerele talente ale dansului în poante: Monica Cherecheş, Aliss Tarcea, Irina Ganea Mihaiu, Amalia Mândruţiu, Horaţiu Cherecheş, Adrian Mihaiu, Eliza Maxim, Sergiu Dan, Mihai Pâslaru, Rie Aoyagi şi Suzuki Kanoko. Însă, cel mai aplaudat cuplu al serii a fost cel format din Monica şi Horaţiu Cherecheş, artiştii primind ovaţiile publicului. „M-am bucurat enorm să văd foarte mulţi tineri, atât la balcon, cât şi în sală. E foarte bine că tinerii încep să înţeleagă că nu pot să aibă o experienţă de viaţă fără să vină la un spectacol”, a spus prim-solista Monica Cherecheş, la finalul galei.



12