Orice schimbare, chiar și a celui mai mic detaliu, poate avea efecte nebănuite în timp, iar acțiunile noastre influențează cu certitudine viitorul, potrivit teoriei lui Charles Darwin în lucrările sale privind ”Originea speciilor”. Transpusă în politică, orice schimbare, fie de lideri, fie de concepție, generează modificări majore în viața unei formațiuni. Cei care simt cel mai bine, în aceste zile, pe pielea lor respectiva teorie sunt social democrații, care caută ”luminița de la capătul tunelului”. Problemele în PSD au plecat din toamna anului trecut, când, după pierderea alegerilor prezidențiale, în partid s-a creat o revoluție bizară. Din dorința de a face o schimbare radicală, în profunzime, conducerea PSD a impus o rezoluție potrivit căreia oamenii care au probleme în justiție să fie suspendați din funcțiile pe care le dețin până la clarificarea situației. În teorie, toți au fost de acord cu această rezoluție, însă, în practică, foarte mulți au avut de suferit, unii pe nedrept, deoarece această rezoluţie încalcă clar prezumţia de nevinovăţie. Asta pentru că, trăind în România și știind cum funcționează DNA, era normal să se profite de această rezoluție. Imediat, greii partidului s-au trezit ba cu dosare penale, cum este cazul lui Victor Ponta ori Dan Șova, ba condamnați pentru acțiuni politice, cum este cazul lui Liviu Dragnea. Imediat, cei în cauză și-au dat demisiile din funcțiile pe care le dețineau: Ponta - din cea de președinte al partidului, iar Dragnea - din cea de președinte executiv. Practic, primii doi oameni ca importanță în partid au căzut victime propriilor măsuri.
O NOUĂ COTITURĂ Imediat după demisiile lui Ponta și Dragnea, șacalii politici au mușcat din PSD, spunând că acest partid o ia la vale, iar în curând se va dezmembra. Cu toate astea, PSD merge înainte și dovedește că rezerva de cadre este vastă. După o perioadă de instabilitate provocată de retragerea lui Ponta, social democrații sunt gata de o nouă schimbare. Comitetul Executiv Național (CExN) al partidului a stabilit, ieri, noul președinte interimar. În cursa pentru șefia formațiunii s-au înscris președintele Consiliului Național, Rovana Plumb, cea care a fost propusă de Ponta ca președinte interimar în perioada cât acesta s-a aflat la operație în Turcia, și coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea. Acesta din urmă, deși și-a dat demisia din funcția de președinte executiv tocmai pentru că a fost condamnat la închisoare cu suspendare, a intrat în cursa pentru președinția PSD spunând că vrea să pregătească partidul pentru alegerile locale și parlamentare din 2016. De altfel, Dragnea s-a bucurat de o largă susținere în partid, iar printre cei care au votat cu el au fost și social democrații constănțeni. ”Dragnea cunoaște cel mai bine formațiunea și este capabil să câștige alegerile din 2016. Pe de altă parte, Rovana Plumb are deja două funcții importante, este ministrul Muncii și președinte al Consiliului Național. Cred că este suficient pentru ea”, a declarat, pentru „Telegraf“, secretarul executiv al organizației județene Constanța a PSD, Cristinel Dragomir. Întrebat dacă Dragnea are o problemă cu faptul că a fost condamnat, Dragomir a punctat: ”Dragnea a fost condamnat pentru acțiuni politice, nu pentru corupție. A muncit pentru partid, iar noi trebuie să fim lângă el”. În mod surprinzător, notă discordantă a făcut senatorul de Constanța Nicolae Moga, care a propus-o pentru șefia interimară a PSD pe Ecaterina Andronescu, cerând, de asemenea, retragerea celorlalţi doi candidați, Dragnea și Plumb.
DRAGNEA, LA PUTERE După câteva ore de stat cu ”picioarele în apă rece”, social democrații l-au ales, cu majoritate de voturi, pe Liviu Dragnea în funcția de președinte interimar al PSD. El a obţinut 65 de voturi ”pentru”, în timp ce 18 voturi au mers la Plumb, iar două voturi au fost anulate. Potrivit unor surse, Dragnea va face echipă până la congresul partidului, care a fost stabilit în 16 noiembrie, cu Valeriu Zgonea, Robert Negoiță, Ecaterina Andronescu și Marian Oprișan. Atunci va fi ales un președinte care va conduce partidul pentru următorii patru ani. Dragnea a fost considerat de-a lungul timpului eternul număr doi în partid, cel care, ba din umbra lui Geoană, ba a lui Ponta, a câștigat numeroase bătălii electorale. Acum, din postura de şef, el are șansa să demonstreze de ce este capabil, așa cum spun mulți dintre pesediști.