Guvernul Tăriceanu are zilele numărate?! El este “atacat” pe de o parte, de foştii parteneri de guvernare, PD-L, iar pe de altă parte de principalul partid de opoziţie, PSD. Primii care au ameninţat Executivul au fost liderii PD-L care au avertizat ieri că vor iniţia o moţiune pentru demiterea Guvernului, în cazul în care taxa de primă înmatriculare nu va fi anulată. Au urmat social-democraţii care ameninţă şi ei cu o moţiune de cenzură care să ducă la anticipate. În cazul social democraţilor, subiectul moţiunii este atitudinea UDMR faţă de independenţa unilateral proclamată a Kosovo.
Biroul Permanent Naţional al PSD a luat în discuţie în şedinţa extraordinară de ieri situaţia internă creată de poziţia divergentă a UDMR, partid aflat la guvernare, faţă de poziţia oficială a autorităţilor române de nerecunoaştere a independenţei provinciei Kosovo. După şedinţă, liderul PSD Mircea Geoană a anunţat că social-democraţii vor discuta vineri, la Consiliul Naţional al partidului, despre necesitatea de a cere Guvernului scoaterea UDMR din Executiv din cauza poziţiei în privinţa Kosovo şi despre oportunitatea ca social-democraţii să iniţieze o moţiune de cenzură care să ducă la alegeri anticipate. Geoană a precizat că liderii centrali ai PSD au discutat implicaţiile votului dat în Parlament, luni seară, de UDMR în ceea ce priveşte declararea de nerecunoaştere a independenţei provinciei Kosovo. El a menţionat că există \"presiuni\" din partea filialelor PSD, care pledează fie pentru \"plecarea neîntîrziată\" a UDMR de la guvernare, fie pentru \"necesitatea introducerii unei moţiuni de cenzură care să ducă inevitabil la alegeri anticipate ca unică soluţie\" pentru ieşirea din \"blocajul politic generalizat\". Liderul PSD a mai apreciat că este dreptul UDMR de a vota în Parlament împotriva declaraţiei privind nerecunoaşterea independenţei provinciei Kosovo, dar că este \"anormal\" ca Uniunea să fie în acelaşi timp în Guvern şi să se opună unei decizii luate de Parlament, Guvern şi Preşedinţie. După ce plenul Camerei Deputaţilor a adoptat ieri moţiunea simplă \"Anulaţi taxa de primă înmatriculare\", liderul PD-L Emil Boc a anunţat că formaţiunea sa va iniţia o moţiune de cenzură pentru demiterea Guvernului, dacă Executivul nu va anula taxa de primă înmatriculare. În replică, Mircea Geoană a mai declarat că subiectul pe care PD-L vrea să iniţieze o moţiune de cenzură, respectiv taxa auto, este unul \"important, dar neesenţial\" faţă de blocajul politic traversat de România.
Liderul social-democrat a arătat că, în cazul în care se va lua în Consiliul Naţional o decizie cu privire la iniţierea unei moţiuni de cenzură pentru provocarea de alegeri anticipate, această moţiune va fi făcută de către PSD, urmînd a se vedea atunci dacă şi alte partide se vor alătura acestui demers: \"Din punctul nostru de vedere, presiunea din partea organizaţiilor judeţene şi a membrilor de partid este uriaşă. Oamenii ne cer să solicităm Guvernului să decidă dacă mai poate funcţiona într-un astfel de mod şi, dacă acest lucru nu este clarificat de către Guvern, să mergem la o moţiune de cenzură cu scopul de a provoca anticipate\". Surse din cadrul PSD susţin însă moţiunea de cenzură a PSD ar putea fi depusă la începutul săptămînii viitoare. Liderii PSD au calculat şi numărul de voturi necesar pentru ca moţiunea de cenzură să treacă în Parlament, declarîndu-se convinşi că, dacă se va ajunge la moţiune, aceasta va trece prin voturile date de PSD, PDL şi PRM. Surse din partid au relatat că, în cazul în care premierul Tăriceanu va decide scoaterea miniştrilor UDMR din Guvern, există premise pentru renunţarea la iniţierea moţiunii de cenzură. Pe de altă parte, social-democraţii au luat în discuţie modalitatea în care s-ar putea organiza alegerile anticipate dacă se ajunge la o eventuală moţiune de cenzură care să aibă şi succes în Parlament. Reamintim că, luni seară, preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că parlamentarii Uniunii au votat împotriva declaraţiei adoptate de Parlament privind Kosovo, considerînd că singura soluţie raţională este proclamarea independenţei statului Kosovo. Parlamentul României a adoptat, luni seară, o Declaraţie prin care nu recunoaşte declararea unilaterală a independenţei provinciei Kosovo, considerînd că nu sînt îndeplinite condiţiile pentru recunoaşterea noii entităţi.