PSD: „Orice variantă este posibilă“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

PSD: „Orice variantă este posibilă“

Politică 04 Decembrie 2008 / 00:00 543 accesări

Conducerea PSD s-a întîlnit, ieri, pentru a pune la punct strategia pentru următoarele zile şi pentru a stabili echipele de negociere cu celelalte partide. La întîlnire au fost prezenţi toţi liderii filialelor judeţene, pentru a-şi exprima punctul de vedere. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, ieri, după o serie de discuţii cu ceilalţi lideri ai partidului, că doreşte ca social-democraţii să intre la guvernare cu PNL sau să rămînă în opoziţie. „Eu susţin, în primul rînd, o discuţie cu PNL-ul şi o combinaţie posibilă, pentru că altminteri, o combinaţie cu PD-L înseamnă subordonarea voinţei lui Băsescu. Acest vot are şi o altă semnificaţie. Oamenii au oferit încredere formaţiunilor care au avut o poziţie critică faţă de comportamentul preşedintelui Băsescu“, a explicat Iliescu. PSD va negocia cu PNL dacă liberalii nu se vor mai crampona de menţinerea lui Călin Popescu Tăriceanu ca prim-ministru, a declarat, ieri, senatorul social-democrat ales Miron Mitrea, fost şef al campaniei PSD: „Deocamdată avem semnale că PNL se cramponează de menţinerea lui Călin Popescu Tăriceanu ca prim-ministru şi în acest moment nu avem ce negocia cu ei, pentru că nu sîntem de acord cu această condiţie. Dacă vor renunţa la această condiţie, vom constitui comisia care va negocia cu PNL“. Mitrea a mai spus că, în perioada următoare, se analizează care dintre cele două partide sînt parteneri posibili. El a menţionat că liderul PSD, Mircea Geoană, este mandatat ca, prin discuţii exploratorii, să stabilească dacă are rost ca PSD să mandateze echipe de negocieri cu PNL şi PD-L.

După şedinţa BPN de ieri, Geoană a apreciat că în PSD există o opinie conturată care priveşte rămînerea în opoziţie în condiţiile în care elementele de forţă ale mandatului PSD nu se vor regăsi în formula majoritară negociată de social-democraţi: „A existat şi o opinie destul de conturată în cadrul discuţiei: pentru PSD - care a obţinut cele mai multe voturi - în absenţa regăsirii elementelor de forţă ale acestui mandat definitoriu primit de la alegătorii PSD - protejarea locurilor de muncă, păstrarea puterii de cumpărare - într-o formulă majoritară, şi varianta rămînerii în opoziţie este o soluţie“. În ceea ce priveşte o eventuală formulă PSD-PD-L, Geoană a precizat că orice variantă este posibilă. Preşedintele organizaţiei PSD Vrancea, Marian Oprişan, a anunţat că, în perioada următoare, va fi convocat Comitetul Executiv Naţional, for decizional în care se va discuta cu membrii filialelor şi varianta opoziţiei şi în care se vor decide paşii următori pe care PSD îi are de făcut. În funcţie de rezultatul negocierilor din aceste zile pe care le va purta PSD, dar şi în funcţie de un eventual anunţ al preşedintelui Traian Băsescu, în următoarele zile, cu privire la convocarea partidelor parlamentare la consultări pentru desemnarea candidatului de prim-ministru, şedinţa CEX ar putea avea loc la începutul săptămînii viitoare.

Prezent la întrunirea de la Bucureşti, preşedintele organizaţiei judeţene Constanţa a PSD, primarul Radu Mazăre, a declarat că, personal, înclină mai degrabă spre postura de opozant: “Eu prefer să intrăm în opoziţie, pentru că numai din opoziţie putem să luptăm şi să îl dăm jos pe Traian Băsescu. Din teritoriu, semnalele sînt diferite - unii optează pentru PNL, alţii pentru PD-L şi alţii pentru opoziţie. Este greu de spus pentru ce optează majoritatea”. La rîndul său, prim-vicepreşedintele PSD Constanţa, preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu a declarat: “Deocamdată discutăm despre intrarea PSD-ului la guvernare sau în opoziţie. Urmează un an foarte greu pentru ţară. Trebuie să luăm o decizie cît se poate de serioasă, pentru a salva România de la ceea ce s-ar putea întîmpla în contextual actualei crize mondiale”.



12