Odată terminate alegerile locale, partidele politice au declanșat negocierile pentru formarea unei majorități în Consiliul Județean Constanța. Situația este cu atât mai complicată în condițiile în care președintele CJC nu mai este ales prin vot direct, așa cum a fost la alegerile locale din 2008 și 2012. Principalele formațiuni care emit pretenții la șefia Consiliului sunt PSD și PNL, care îi aruncă în luptă pe Horia Țuțuianu (PSD) și Gheorghe Dragomir (PNL). Potrivit ultimelor negocieri, PSD pare să-și fi asigurat, printr-o alianță tripartită cu ALDE și PMP, majoritatea simplă pentru alegerea președintelui Consiliului, cu prețul cedării celor două funcții de vicepreședinte pentru Dumitru-Daniel Learciu (ALDE) şi Claudiu Palaz (PMP).
Alegerile locale s-au încheiat și cunoaștem care sunt noii șefi ai administrațiilor publice locale. Cu toate acestea, adevărata bătălie pentru supremația în administrație abia de acum încolo se dă. Asta deoarece partidele care au obținut mandate de consilier județean și local au început negocierile pentru formarea consiliilor. Situația este cu atât mai complicată în cazul consiliilor județene, unde președintele nu mai este ales prin vot direct, așa cum a fost la alegerile locale din 2008 și 2012. De această dată, el va fi ales din rândul consilierilor județeni. Decizia de revenire la vechiul sistem a fost luată în Parlament, anul trecut, și a fost aspru criticată de șefii de CJ, care au spus că, în acest fel, se revine la vechile practici din trecut, adică se vor relua „licitațiile” în interiorul consiliilor. La nivelul județului Constanța, „licitațiile” vor fi și mai intense, în condițiile în care, după alegerile din 5 iunie, rezultatele arată un Consiliu mai echilibrat ca oricând. Potrivit Biroului Electoral Județean de Circumscripție Constanța, PSD a câștigat la mustață alegerile pentru Consiliul Județean Constanța (CJC), obținând 34,56% din numărul voturilor valabil exprimate, urmat la mică distanță de PNL, cu 34,50%. Ultimele două partide care au trecut pragul electoral de 5% sunt PMP cu 6,36% și ALDE cu 6,02%. În aceste condiții, cele 37 de mandate de consilier județean se împart între PSD, care va avea 16 consilieri, PNL - 15 consilieri, ALDE - 3 și PMP - 3.
DISCUȚII PENTRU FORMAREA UNEI MAJORITĂȚI
Întrucât PSD a câştigat la limită, pentru a putea emite pretenții să conducă CJC, social democrații au nevoie de alianțe. Prima variantă luată în calcul de PSD este o colaborare cu ALDE. Alianța este ca și bătută în cuie, în condițiile în care șefii celor două formațiuni din județ au avut deja primele discuții. Cu toate acestea, majoritatea PSD și ALDE este una extrem de fragilă, în condițiile în care cele două partide au doar 19 voturi. Pentru alegerea președintelui CJC și a celor doi vicepreședinți, cele 19 voturi sunt suficiente. Însă problema apare la hotărârile legate de patrimoniul județului, caz în care este nevoie de votul a 25 de consilieri. Cea mai verosimilă variantă de majoritate CJC este cea formată din alianța PSD - ALDE - PMP, în condițiile în care cele trei partide s-au înțeles să coopereze. „Conducerea Biroului Permanent Judeţean al PSD Constanţa a hotărât susţinerea consilierilor ALDE - Dumitru-Daniel Learciu şi PMP - Claudiu Palaz, pentru poziţiile de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa. Prin stabilirea acestei alianţe, PMP și ALDE susţin PSD pentru ocuparea pozitiilor de viceprimar în municipiul Constanţa şi, respectiv, în consiliile locale din judeţ”, se arată într-un comunicat al PSD. Nu ne grăbim însă să concluzionăm că exact așa se va întâmpla, pentru că politica dâmbovițeană ne-a demonstrat că până și protocoalele parafate și ștampilate pot fi răsturnate în ultima clipă. Nu în cele din urmă, chiar dacă pare o utopie, mai există și o a treia variantă pentru CJC. Este vorba de o colaborare între PSD și PNL. Chiar dacă mulți ar spune că această combinație este de domeniul fantasticului, o convenție între fostele partenere care au format USL nu este chiar atât de greu de închipuit. În cazul în care cele două formațiuni ar colabora, s-ar asigura o majoritate mai mult decât confortabilă, deoarece ar avea împreună 31 de voturi din 37 de voturi posibile.
CINE VA FI ȘEFUL CJC?
Principalii favoriți la preluarea șefiei CJC sunt social democratul Horia Țuțuianu și liberalul Gheorghe Dragomir. Nominalizarea lui Țuțuianu este surprinzătoare, în condițiile în care, până în urmă cu o lună, propunerea PSD pentru președinția Consiliului era actualul vicepreședinte al CJC Cristinel Dragomir. Ţuţuianu nu este străin de activitatea din CJC, acesta ocupând în trecut un post de consilier judeţean. În ceea ce-l privește pe Gheorghe Dragomir, el este deputat cu state vechi și este actualul președinte al Organizației Județene Constanța a PNL. Referitor la nominalizarea sa, Dragomir a declarat că PNL vrea doar cireașa de pe tort. Adică doar președinția CJC. În cazul în care nu o vor obține, liberalii nu sunt interesați de cele două posturi de vicepreședinte. „Lansez o provocare tuturor partidelor de dreapta să ne unim forțele pentru binele județului. Electoratul a dat un semnal clar și a transmis clar că partidele de dreapta trebuie să conducă județul”, a spus Gheorghe Dragomir. De partea cealaltă, social democrații spun că este prematur să vorbească de combinații și negocieri politice. Însă, după cum îi știm pe cei de la PSD, suntem siguri că au demarat deja tratativele pentru formarea unei majorități. Potrivit surselor, singura „persoană autorizată” pentru a purta aceste negocieri este președintele PSD Constanța, Felix Stroe. În ceea ce privește PMP, liderul acestei formațiuni, Claudiu Palaz, care a câștigat atât un mandat de consilier județean, cât și unul de consilier local, a declarat că partidul său va colabora cu toți cei care preiau proiectele PMP și care sunt în interesul constănțenilor. La rândul său, co-președintele organizației județene Constanța a ALDE, senatorul Mircea Banias, a declarat că primele discuții s-au purtat deja între PSD și ALDE și s-a căzut de acord asupra unei colaborări.