EXEMPLU În ciuda tuturor scepticilor, în cei trei ani de existenţă, formula USL a funcţionat bine spre foarte bine, mai ales la nivel local, acolo unde lupta se dă în planul concret al nevoilor oamenilor. În teritoriu, PSD şi PNL, care au doctrine diametral opuse, au dovedit că pot conlucra foarte bine în interesul cetăţeanului. Din păcate, după trei ani, toată munca din USL a fost ştearsă cu buretele de ambiţia personală a unui singur personaj - Crin Antonescu, care şi-a dat, brusc, seama că nu-i mai place mutra lui Ponta, preferându-l, în schimb, pe preşedintele Băsescu. În ciuda mofturilor preşedintelui liberal, în teritoriu, USL continuă să trăiască. Un exemplu de bună înţelegere este Constanţa, unde social democraţii şi liberalii au afirmat că vor continua să colaboreze. În acest sens, secretarul executiv al PSD Constanţa şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, a spus că PSD va conlucra cu PNL şi nu trebuie blocată activitatea unei unităţi administrativ-teritoriale doar pentru că nu mai există USL. O confirmare vine şi de la preşedintele PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir, care a reiterat faptul că toţi consilierii locali şi judeţeni liberali îşi pot face strategia aşa cum consideră şi vor susţine proiectele care sunt în slujba cetăţenilor, indiferent cine le propune.
PENTRU BINELE CETĂŢENILOR O situaţie similară cu cea de la Constanţa se regăseşte în multe alte judeţe, unde protocolul USL funcţionează. Liderii PSD şi PNL de pe plan local s-au înţeles să continue colaborarea şi să lucreze împreună în Braşov, Arad, Harghita, Suceava, Prahova, Sibiu, Buzău, Vrancea şi Sălaj. Spre exemplu, la Buzău, liberalul Cristi Bîgiu, care este şi preşedinte al Consiliului Judeţean, a declarat, ieri, că alianţa cu PSD va continua să funcţioneze, decizia fiind luată în urma discuţiilor avute cu liderul social democraţilor buzoieni, primarul Constantin Boşcodeală. „Chiar dacă USL s-a rupt, o colaborare între cele două partide este pentru binele cetăţenilor”, a spus Cristi Bîgiu. La rândul său, preşedintele PSD Buzău, primarul Constantin Boşcodeală, le-a transmis tuturor primarilor social democraţi din judeţ să nu rupă alianţele locale cu liberalii „de dragul rupturii de la centru”. Pe de altă parte, sunt judeţe în care atât liberalii, cât şi social democraţii sunt indecişi şi nu au hotărât dacă vor mai colabora sau urmează exemplul Bucureştiului. Astfel de cazuri se întâlnesc în Timiş, Iaşi şi Gorj.
SEMNARE În timp ce, în teritoriu, lucrurile sunt mult mai liniştite, în Capitală, reprezentanţii PNL au dus la îndeplinire ordinul liderului Crin Antonescu, acela de a demisiona din funcţiile deţinute în Guvern. În acest sens, premierul Victor Ponta a semnat, ieri, deciziile de eliberare din funcţie a mai multor secretari de Stat, inclusiv preşedinţi şi vicepreşedinţi ai unor agenţii guvernamentale, susţinuţi de PNL. Astfel, au fost eliberaţi din funcţie secretarii de Stat Adrian Pană (Ministerul Sănătăţii), Gheorghe Hogea (Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul), Virgil Popescu şi Bogdan Badea (Ministerul Economiei), Sorin Ştefoni (Ministerul Muncii), Radu Boroianu şi Cristian Petcu (Ministerul Culturii), Mihail Dobre (Ministerul de Externe), Manuel Donescu (Ministerul Transporturilor), Ion Irimia (Ministerul Dezvoltării), Puiu Gelu şi Ionuţ Iuga (Departamentul pentru Ape), Valentin Şoneriu (Ministerul Agriculturii), Eleodor Mandreş (Ministerul Finanţelor) şi subsecretarii de Stat Constantin Matei (Ministerul Transporturilor) şi Victor Ionescu (Ministerul Tineretului şi Sportului).
mai fost eliberaţi din funcţie Eugen Coifan (preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici), Mihai Ţurcanu (vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor), Adrian Buzgău (vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor), Cristian Buşoi (preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate), Adrian Băbuţan (vicepreşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului), Mircea Fechet (vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice), Bogdan Dăscălescu (vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare) şi Bogdan Jansen (preşedinte al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor).