Cotidianul „Telegraf“ continuă să vă prezinte candidații Partidului Social Democrat Constanța la alegerile parlamentare. În această ediție vi-l prezentăm pe George Vișan, care candidează pe poziția a cincea în lista de candidați PSD pentru Camera Deputaților. Consilier local de trei mandate, George Vișan are o vastă experiență în management, vânzări și marketing. În ultimii ani s-a făcut remarcat din postura de director comercial al Administrației Porturilor Maritime Constanța. În plan politic, Vișan este membru al PSD din 2003, iar în prezent ocupă funcția de vicepreședinte al Organizației Județene Constanța a partidului.
Reporter (Rep.): Ați activat mulți ani în mediul privat, dar și în zona publică. Renunțați la o poziție de top management pentru a candida. De ce?
George Vișan (G.V.): Parlamentul României are nevoie de oameni bine pregătiți, dar mai ales cu experiență pentru a amenda legile existente și pentru a iniția altele noi. Vreau să reducem birocrația, dar și să actualizăm cadrul legislativ din domeniul economic. Trebuie să simplificăm pachetul de raportări obligatorii și modul în care se administrează afacerile. Toate măsurile Partidului Social Democrat sunt menite să inducă o dinamică de business mai ales în zona clasei de mijloc, printr-o susținere reală oferită tinerilor antreprenori, start-up-urilor și firmelor cu impact regional care își plătesc cu greutate taxele.
Rep. Care vor fi țintele Partidului Social Democrat Constanța pe plan politic, economic și social pentru perioada 2016 - 2020?
G.V.: România are nevoie de un sistem de educație performant, care să pregătească forța de muncă și viitorii antreprenori de succes, pentru că numai așa vom avea o dezvoltare sănătoasă a economiei românești. Pentru constănțeni, turismul vine de cele mai multe ori pe primul loc în statisticile oficiale și de aceea susținem măsurile de stimulare a actorilor economici din acest sector, încurajarea investițiilor din domeniu și crearea de noi locuri de muncă bine plătite. Din poziția de director comercial al Administrației Porturilor Maritime Constanța am promovat, la nivel regional și internațional, interesele comunității portuare și am ajutat la atragerea de noi volume de marfă. Dezvoltarea portuară este proporțională cu evoluția pe orizontală a comunității economice locale. Trebuie să ne folosim potențialul geostrategic și descoperirile recente de zăcăminte de petrol și gaze din bazinul românesc al Mării Negre pentru a transforma Portul Constanta într-un hub energetic. Lucrăm deja la un proiect de lege care să promoveze forța de muncă locală prin impunerea specialiștilor români în cadrul proiectelor internaționale din domeniu. Cu suportul administrației publice locale, am creat o platformă de dialog pluridisciplinar între universități și mediul de afaceri. Vrem ca oferta educațională să răspundă nevoilor pieței forței de muncă, actuale și viitoare.
Rep.: Acesta poate fi un obiectiv dificil de atins. Mulți tineri aleg să plece din țară…
G.V.: Vreau să păstrăm în țară cât mai mulți dintre tinerii profesioniști. Voi lupta pentru revenirea tinerilor plecați din România prin subvenționarea chiriei, garantarea unui fond de investiții și scutirea de impozit pentru o anumită perioadă de timp. Am studiat în străinătate și știu cât de greu este să te integrezi printre străini. Prin programul PRIMUL SALARIU, vom garanta un venit de încadrare de 2.500 de lei brut în primii 3 ani de muncă și vom subvenționa cu 50% din cheltuielile angajatorului pentru tinerii cu studii superioare, licențiați. Partidul Social Democrat intenționează să aloce 60 de milioane de euro pentru granturi menite să îi ajute pe tinerii proveniți din familiile sărace sau din centrele de plasament să-și înființeze o afacere. Firmele acestor tineri vor beneficia de statutul de unități protejate autorizate.