Trebuie să fac o precizare de la bun început: în limba română, adjectivul „perfect” nu are grade de comparaţie, adică este o greşală gramaticală să spui sau să scrii „mai perfect”, „mai puţin perfect” ş.a.m.d. Din acest punct de vedere, guvernul „aproape perfect” al lui Emil Boc, aşa cum declară ministrul Videanu, a devenit un fel de pseudonim al ridicolului, metaforic vorbind, atât gramatical, cât şi politic, atât la propriu, cât şi la figurat!
Dacă eu am interpretat corect datele ultimului sondaj INSOMAR făcut public ieri, atunci înseamnă că „aproape perfectul” cabinet Boc a ajuns cam la 13% din cota de încredere a populaţiei. Cu aproximativ aceeaşi cifră procentuală ghinionistă sunt creditaţi, într-o ordine aleatorie, Traian Băsescu, Emil Boc însuşi, Videanu, Berceanu, Elena Udrea, dar şi politicieni din alte partide, ceea ce dovedeşte că presupunerile mai vechi ale presei în legătură cu pierderea încrederii populaţiei în întreaga clasă politică românească s-au adeverit. PSD-ul nu trebuie să se lase păcălit de iluzii, având în vedere că ocupă locul întâi în acest sondaj, cu aproape 40% cotă de încredere din partea românilor, deoarece peste doi ani, când foarte probabil social-democraţii vor câştiga alegerile generale şi vor forma viitorul guvern, România se va afla într-o stare jalnică din punct de vedere social-economic, iar redresarea ţării va fi un fenomen extrem de complicat şi anevoios. Este uşor de ghicit, din păcate, faptul că, la acea dată, ruina economică şi financiară produsă de Traian Băsescu şi Guvernul Boc va atinge cu adevărat „perfecţiunea”!
De altfel, ridicolul declaraţiilor lui Videanu a ieşit la iveală încă o dată, după venirea delegaţiei FMI la Bucureşti, care a recunoscut public, prin vocea lui Jeffrey Franks, că Guvernul nu şi-a făcut temele date de Fondul Monetar. Că aceste teme, la rândul lor, sunt controversate sau nerealiste, este un alt subiect pe care îl voi comenta într-un editorial viitor.
Aşadar, ne aflăm într-o criză „aproape perfectă”!...