Se pare că și morții au nevoie de rețete medicale, dar și de atenția unui medic psihiatru. Asta reiese din rechizitoriul procurorilor care au trimis-o în judecată pe Diana Lilia Bandrabur, un reputat medic al Secţiei exterioare de psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Conform anchetatorilor, aceasta ar fi eliberat 115 rețete false timp de mai mulți ani. Se pare că prescripțiile medicale ar fi fost emise și pe numele unor persoane care au decedat. Scandalul a erupt cu ani în urmă, însă abia acum procurorii au reușit, se pare, să demonstreze întreaga schemă de înșelătorie.
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat rechizitoriul în dosarul bombă care vizează un medic psihiatru din Constanța. Vorbim despre Diana Lilia Bandrabur! Anchetatorii au trimis-o în judecată pentru comiterea infracțiunilor de fals intelectual în formă continuată, complicitate la înşelăciune în formă continuată, abuz în serviciu în formă continuată şi complicitate la uz de fals în formă continuată. Conform rechizitoriului, Diana Lilia Bandrabur, în calitate de medic psihiatru al Secţiei exterioare de psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a eliberat 115 rețete false în perioada 2008-2012.
„Inculpata a eliberat mai multe prescripţii medicale compensate integral pentru mai mulţi pacienţi care, în realitate, nu au apelat la serviciile medicale ale medicului respectiv. Ulterior prescripțiile respective au fost înmânate reprezentanţilor farmaciilor de pe raza judeţului Constanţa, cu care medicul în speţă colabora. La rândul lor, reprezentanţii farmaciilor au înaintat ulterior prescripţiile medicale false Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, solicitând decontarea lor și înregistrând, astfel, creşteri ale încasărilor din vânzări", susțin procurorii. Cele 115 rețete au o valoare totală de 115.037 lei. Pentru acoperirea prejudiciului cauzat, magistrații au pus sechestru pe sumele de bani aflate în conturile bancare ale inculpatei, dar și pe două imobile din Constanța, deținute de aceasta. Dosarul a ajuns pe masa magistraților Judecătoriei Constanţa.
CU MORȚII LA PSIHIATRU?
Potrivit anchetatorilor, „medicul este bănuit că ar fi eliberat rețete medicale, compensate integral, pe numele mai multor persoane care în realitate nu beneficiau de aceste servicii medicale, nefiind luate în evidențele medicului. Din cercetări a reieșit că persoanele respective nu sufereau de afecțiuni psihice sau erau decedate chiar și cu zece ani înainte de eliberarea prescripției pe numele lor", după cum se arată într-un comunicat de presă dat publicității de Poliția Română. Prescripțiile respective erau apoi înmânate reprezentanților farmaciilor din județ. Medicul ar fi stabilit relații cu aceștia fie în mod direct, fie prin persoane interpuse. Și așa se rula afacerea!
INTERDICȚIE LA STAT
Pe 21 iulie, procurorii anunțau că reputatul medic este urmărit penal. La scurt timp, directorul interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, dr. Cătălin Grasa, a declarat, pentru ”Telegraf”, că „medicul în cauză a anunțat decizia luată de procurori și a anexat la suspendarea contractului întreaga corespondență cu organele de anchetă". Dr. Diana Lilia Bandrabur a absolvit în 1995 Facultatea de Medicină Generală, alegând să se specializeze în psihiatrie, fiind medic primar psihiatru, dar profesând și în cadrul Facultății de Medicină Generală a Universității ”Ovidius” din Constanța. În țară, ea s-a specializat în Psihoterapia copilului și adolescentului, iar în străinătate, în Evaluarea simptomelor psihotice pozitive în schizofrenie - Geneva. Polițiștii spun că față de suspectă a fost dispusă interdicția de a fi medic psihiatru într-o unitate spitalicească de stat.
UN VULCAN CE AȘTEPTA SĂ ERUPĂ!
Scandalul rețetelor false a trimis prima undă de șoc în 2011. Atunci comisarii Gărzii Financiare Constanța au descoperit nereguli grave în timpul unor controale aleatorii realizate în farmaciile constănțene. Aceștia au început verificările și au stabilit că mai mulți medici, printre care și dr. Diana Lilia Bandrabur, ar fi făcut bani din rețete fictive.
În luna august a anului 2012, ofițerii Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, cei care au preluat cercetările în acest caz, au decis neînceperea urmăririi penale (NUP) faţă de medicul psihiatru Diana Lilia Bandrabur, dar şi faţă de alţi colegi ai acesteia.
A REFUZAT O OFERTĂ DE... NEREFUZAT!
Presupusele fapte ce-i erau imputate medicului au fost văzute în anul 2012 de comandantul Poliției Hârșova din acea perioadă, cms. șef Nicu Ion, drept un prilej de a face niște bani. Potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), acesta a încercat să profite de ancheta colegilor de breaslă, aşa că, în iunie 2012 (cu două luni înainte ca SIF să dea NUP-ul), a contactat-o pe Diana Lilia Bandrabur şi a pretins că este şeful SIF. Comisarul i-a spus femeii că o anchetează penal şi i-a cerut să elibereze mai multe reţete pentru medicamente compensate către o farmacie. Potrivit anchetatorilor, cms. şef Nicu Ion i-a comunicat medicului psihiatru că medicamentele prescrise în reţetele pe care urma să le întocmească nu vor fi eliberate de farmacie, dar contravaloarea acestora va fi decontată de CJAS. Poliţistul i-a mai explicat Dianei Lilia Bandrabur că banii vor fi împărţiţi între ei doi şi reprezentanţii farmaciei. Deoarece a fost refuzat, cms. şef Nicu Ion a trecut la... şantaj. El i-a spus femeii că, dacă nu îi acceptă propunerea, o trimite la puşcărie. Pentru că nici noul avertisment nu a dat roade, comisarul a trecut la represalii. Cu toate că, între timp, medicul primise deja NUP în cazul reţetelor fictive, cms. şef Nicu Ion s-a sesizat din oficiu şi a întocmit un nou dosar penal pe numele Dianei Bandrabur. Procurorii spun că medicul nu a mai suportat ameninţările şi a luat hotărârea de a-l denunţa pe poliţist pentru şantaj. Contactată telefonic, dr. Diana Bandrabur a refuzat să ofere un punct de vedere în acest caz.
Citește și:
Psihiatru anchetat pentru că ar fi emis rețete false ani la rând