Psihiatru anchetat pentru că ar fi emis rețete false ani la rând

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prejudiciu stabilit de procurori - 124.000 de lei

Psihiatru anchetat pentru că ar fi emis rețete false ani la rând

Eveniment 21 Iulie 2016 / 12:40 6855 accesări

Un nou scandal de proporții zguduie sistemul sanitar constănțean! Un medic din cadrul Clinicii de Psihiatrie de la Palazu Mare este acuzat de polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice București că ar fi eliberat nu mai puțin de 136 de rețete medicale false, provocând astfel un prejudiciu evaluat la suma de 124.000 de lei. Oamenii legii spun că faptele s-ar fi petrecut în decurs de patru ani. Surse judiciare spun că ancheta o vizează pe dr. Diana Lilia Bandrabur.

REȚETE ELIBERATE PE NUMELE UNOR PERSOANE DECEDATE!

Potrivit anchetatorilor, "medicul este bănuit că, în perioada 2008-2012, ar fi eliberat peste 136 de rețete medicale, compensate integral, pe numele mai multor persoane care în realitate nu beneficiau de aceste servicii medicale, nefiind luate în evidențele medicului. Din cercetări a reieșit că persoanele respective nu sufereau de afecțiuni psihice sau erau decedate chiar și cu zece ani înainte de eliberarea prescripției pe numele lor. După emiterea prescripțiilor respective, acestea au fost înmânate reprezentanților farmaciilor de pe raza județului Constanța, cu care medicul colabora, direct sau prin intermediul altor persoane", după cum se arată într-un comunicat de presă dat publicității joi dimineață de Poliția Română.

PROCURORII AU IMPUS PSIHIATRULUI INTERDICȚIA DE A PROFESA

Polițiștii spun că, ulterior, reprezentanții farmaciilor au înaintat la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța prescripțiile medicale nelegal întocmite, alături de documentația aferentă, solicitând decontarea acestora. CJAS a plătit pentru ele, iar paguba se ridică la suma totală de 124.000 de lei. Polițiștii spun că față de suspectă a fost dispusă interdicția de a fi medic psihiatru într-o unitate spitalicească de stat. În plus, oamenii legii au pus sechestru pe două imobile și pe conturile bancare ale medicului constănțean. În cursul zilei de miercuri, anchetatorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de dr. Diana Lilia Bandrabur pentru o pleiadă de infracțiuni: înșelăciune, abuz în serviciu, luare de mită și dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals.

ALTE NEREGULI GRAVE

Scandalul rețetelor false a debutat în anul 2011, atunci când comisarii Gărzii Financiare Constanța au descoperit nereguli grave în timpul unor controale aleatorii realizate în farmaciile constănțene. Aceștia au început verificările și au stabilit atunci că mai mulți medici, printre care și dr. Diana Lilia Bandrabur, ar fi făcut bani din rețete fictive. „Un doctor dintr-o unitate medicală obişnuită, fără program de urgenţe, consulta 60 - 70 de pacienţi zilnic. Nu ai timp fizic să faci asta. Din cei 70, 50 primeau acelaşi medicament şi erau trimişi către aceeaşi farmacie. Culmea, este vorba despre un medicament uzual, care se găseşte uşor. În plus, tratamentul în cauză era rentabil şi suntem convinşi că niciunul dintre pacienţi nu a mers să îşi ia încă o dată medicamentele”, declara la acea vreme șeful Gărzii Financiare Constanța. Contactată atunci de reporterii "Telegraf", dr. Diana Lilia Bandrabur nega acuzațiile ce îi erau aduse și susținea că nu a încălcat legea.

MEDICUL A PRIMIT UN „NUP“ ÎN ALT DOSAR, ÎN 2012

De altfel, în luna august a anului 2012, ofițerii Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF), din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, cei care au preluat cercetările în acest caz, au decis neînceperea urmăririi penale (NUP) faţă de medicul psihiatru Diana Lilia Bandrabur, dar şi faţă de alţi colegi ai acesteia.

ȘANTAJ PE MARGINEA DOSARULUI

Și ramificațiile scandalului rețetelor false nu se opresc aici... Presupusele fapte ce-i erau imputate medicului au fost văzute în anul 2012, de comandantul Poliției Hârșova din acea perioadă, cms. șef Nicu Ion, drept un prilej de a face niște bani. Potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), acesta a încercat să profite de ancheta colegilor de breaslă, aşa că, în iunie 2012 (cu două luni înainte ca SIF să dea NUP-ul), a contactat-o pe Diana Lilia Bandrabur şi a pretins că este şeful SIF. Comisarul i-a spus femeii că o anchetează penal şi i-a cerut să elibereze mai multe reţete pentru medicamente compensate către o farmacie. Potrivit anchetatorilor, cms. şef Nicu Ion i-a comunicat medicului psihiatru că medicamentele prescrise în reţetele pe care urma să le întocmească nu vor fi eliberate de farmacie, dar contravaloarea acestora va fi decontată de CJAS. Poliţistul i-a mai explicat Dianei Lilia Bandrabur că banii vor fi împărţiţi între ei doi şi reprezentanţii farmaciei.

AMENINȚĂRI ȘI REPRESALII

În discuţiile purtate cu dr. Bandrabur, cms. şef Nicu Ion a folosit toate argumentele posibile pentru a o convinge să se conformeze. Anchetatorii spun că, la început, el i-a prezentat doctoriţei situaţia gravă în care se află din cauza dosarului penal, apoi a îndulcit „pastila” şi i-a zis că o poate sprijini dacă... îl ajută şi ea cu reţetele fictive. Deoarece a fost refuzat, cms. şef Nicu Ion a trecut la... şantaj. El i-a spus femeii că, dacă nu îi acceptă propunerea, o trimite la puşcărie. Pentru că nici noul avertisment nu a dat roade, comisarul a trecut la represalii. Cu toate că, între timp, medicul primise deja NUP în cazul reţetelor fictive, cms. şef Nicu Ion s-a sesizat din oficiu şi a întocmit un nou dosar penal pe numele Dianei Bandrabur. Procurorii spun că medicul nu a mai suportat ameninţările şi a luat hotărârea de a-l denunţa pe poliţist pentru şantaj.

S-A SUSPENDAT CONTRACTUL DE MUNCĂ

Directorul interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, dr. Cătălin Grasa, a declarat, pentru ”Telegraf”, că „medicul în cauză a anunțat decizia luată de procurori și a anexat la suspendarea contractului întreaga corespondență cu organele de anchetă". ”Reprezentanții Biroului de Resurse Umane al SCJU își fac treaba, iar de astăzi (21 iulie - n.r.) i se suspendă contractul de muncă”, a declarat managerul interimar.

Dr. Bandrabur Diana Lilia a absolvit în 1995 Facultatea de Medicină Generală, alegând să se specializeze în psihiatrie, în prezent fiind medic primar psihiatru, dar profesând și în cadrul Facultății de Medicină Generală a Universității ”Ovidius” din Constanța, fiind asistent universitar. În țară, ea s-a specializat în Psihoterapia copilului și adolescentului, iar în străinătate, în Evaluarea simptomelor psihotice pozitive în schizofrenie - Geneva.

Citește și:

Pacienţi fictivi, reţete false şi un munte de bani

Medic psihiatru şantajat de fostul şef al Poliţiei Hârşova

Anchetă! Psihiatru constănțean, acuzat că emitea rețete false!



12