Psihologia tâlharului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Psihologia tâlharului

Justiție 06 Septembrie 2010 / 00:00 1001 accesări

SÂNGE DE TÂLHAR. Ce sunt tâlharii şi de ce apelează la comiterea faptelor de gen? În ultima perioadă, pe străzile Constanţei întâlneşti din ce în ce mai multe persoane care săvârşesc acte de violenţă. Toată lumea ştie că tâlharii sunt persoanele care comit jafuri şi apelează la forţă pentru a putea deposeda victimele de anumite bunuri. Ce nu ştiu oamenii este faptul că majoritatea tâlharilor au acest lucru în sânge şi că majoritatea provin din medii dubioase. Specialiştii spun că cei care ajung să tâlhărească sunt persoane frustrate, complexate şi care de mici au fost abordate cu răutate sau care au crescut într-un mediu în care climatul familial era deteriorat, cu un substrat bântuit de violenţă.

Ce gândesc tâlharii? Nimeni nu poate răspunde cu certitudine la această întrebare. Un singur lucru este cert: tâlharii nu îşi pot înfrâna, pur şi simplu, dorinţa arzătoare de a face rost de bani sau de anumite bunuri pe care le pot vinde în schimbul unor sume de bani sau în schimbul drogurilor. „Sunt persoane care au nevoie de bani pentru a-şi procura anumite bunuri. Mai sunt şi consumatorii de droguri, care în momentul când au nevoie să-şi cumpere substanţe halucinogene, neavând resurse, încep să jefuiască oamenii de pe stradă şi aşa ajung să fie tâlhari“, a declarat cms. şef Liviu Chesnoiu, expertul poligraf din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa. Oamenii legii spun că infractorii acţionează de obicei în stradă sau în locuri mai puţin circulate, iar victimele sunt în special copii, femei şi persoane vârstnice. Din vizorul tâlharilor nu scapă nici turiştii străini, pe care aceştia îi pot păcăli foarte uşor. Infractorii se dau drept poliţişti sau persoane foarte influente şi reuşesc în majoritatea cazurilor să îi păcălească şi să facă victime şi în rândul străinilor.

Tâlharii se împart în două categorii: cei calculaţi, care îşi testează terenul cu aproximativ trei zile înainte de a mai trece pe listă încă o victimă şi cei care acţionează sub impulsul momentului, fără să mai gândească. „Tâlharii acţionează la copii, femei şi vârstnici deoarece ştiu că aceştia nu pot opune rezistenţă şi îi pot jefui fără să întâmpine prea multe greutăţi“, a mai adăugat cms. şef Chesnoiu. Specialiştii precizează că o mare parte din vină, în momentul în care sunt jefuiţi copii, o au părinţii, deoarece le achiziţionează telefoane mobile scumpe şi bijuterii, pe care le permit să le ia la şcoală. Desigur că ochiul format al infractorilor le remarcă imediat! O altă categorie identificată de specialişti este cea a grupului. ”Cei care acţionează în grupuri îşi pun cagule, îşi iau pistoale, mănuşi şi sparg bănci, case de amanet, de pariuri, însă aceştia nu vor decât să impresioneze”, a precizat cms. şef Chesnoiu. De obicei, cei care acţionează singuri nu îşi lovesc victimele şi nu le produc alte pagube în afară de furtul în sine. (Va urma.)

Taguri articol


12