Psihologii rămân fără muncă? Solicită abrogarea Ordinului privind evaluarea copiilor cu dizabilități

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Psihologii rămân fără muncă? Solicită abrogarea Ordinului privind evaluarea copiilor cu dizabilități

Sănătate 19 Ianuarie 2017 / 15:05 669 accesări

Reprezentanții Colegiului Psihologilor din Români (CPR) contestă Ordinul privind evaluarea copiilor cu dizabilități și solicită miniștrilor de resort abrogarea acestui act normativ, întrucât anulează dreptul psihologilor de a obține un onorariu sau un salariu negociat pentru serviciile prestate beneficiarilor, fără să fie reglementată o modalitate de decontare a serviciilor psihologice furnizate. "Considerăm că prin acest act normativ se încalcă dreptul psihologilor la muncă, așa cum este el reglementat legal. Însă cel mai grav aspect este afectarea drepturilor copiilor cu dizabilități care au nevoie de evaluarea psihologică. Din aceste motive, solicităm abrogarea Ordinului, ce conține prevederi neconstituționale și nelegale", a declarat joi președintele Colegiului Psihologilor din România, prof. univ. dr. Mihai Aniței.

Potrivit CPR, efectul imediat este întârzierea obținerii avizului psihologic necesar pentru încadrarea în grad de handicap a copiilor cu dizabilități, iar pe termen lung "blocarea sistemului" de evaluare psihologică și majorarea "nejustificată" a cheltuielilor necesare furnizării serviciilor. „Ordinul atribuie furnizarea serviciilor de evaluare a copiilor cu dizabilități psihologilor angajați în cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, care, legal, nu pot presta aceste servicii întrucât nu sunt furnizori de servicii psihologice, în condițiile legii. Mai mult, dacă în județul respectiv nu sunt suficienți psihologi, Ordinul recomandă să se realizeze evaluarea psihologică de către angajații instituției publice, indiferent dacă aceștia au sau nu pregătire psihologică. În cuprinsul Ordinului, se recomandă în mod deschis anumite produse comerciale, cu rol de teste", susțin psihologii într-un comunicat de presă.

Totodată, conducerea colegiului susține că ordinul ar fi fost aprobat "fără avizul și fără consultarea organizației profesionale cu privire la reglementarea unor competențe profesionale și elaborarea unei metodologii psihologice la sfârșitul anului trecut de către foștii miniștri ai Muncii, Educației și Sănătății'.

Taguri articol


12