Publicarea manualelor de către Editura Didactică şi Pedagogică, asumată de Guvern

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Publicarea manualelor de către Editura Didactică şi Pedagogică, asumată de Guvern

Educație 28 Septembrie 2017 / 18:02 1188 accesări

Guvernul va decide ca sarcina publicării manualelor școlare să fie asumată de către Ministerul Educației Naționale, prin Editura Didactică și Pedagogică, a declarat joi, într-o conferință de presă, ministrul Liviu Pop. "Societatea Editura Didactică și Pedagogică SA va fi înființată ca societate comercială pe acțiuni, de interes național, cu capital integral de stat, în subordinea Ministerului Educației, prin reorganizarea Regiei Autonome Editura Didactică și Pedagogică. Societatea Editura Didactică și Pedagogică va avea ca obiect principal de activitate editarea de: manuale școlare pentru învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal, în limba română și în limbile minorităților naționale și alte lucrări pentru învățământul preșcolar și universitar, manuale pentru școli profesionale și de maiștri; tratate, lucrări de metodică și de pedagogie, lucrări în sprijinul învățământului pentru perfecționarea profesorilor și pentru activități individuale ale elevilor și studenților, originale și traduceri din alte limbi, materiale grafice în domeniul mijloacelor de învățământ, precum și alte lucrări necesare învățământului", a afirmat demnitarul.

Potrivit acestuia, Societatea Editura Didactică și Pedagogică SA va realiza manualele școlare la solicitarea directă a Ministerului Educației Naționale, pe bază de contract. Totodată, complementar, aceasta poate desfășura și alte activități conexe pentru realizarea obiectului său de activitate. "Societatea va fi condusă de Adunarea Generală a Acționarilor, constituită din reprezentanții Ministerului Educației Naționale, și de către un Consiliu de Administrație format din cinci membri. Reprezentanții statului în Adunarea Generală a Acționarilor și membrii Consiliului de Administrație vor fi numiți și eliberați din funcție prin ordin al ministrului Educației. Conducerea executivă a societății va fi asigurată de un director general", a afirmat reprezentantul MEN.

Referindu-se la manuale, Liviu Pop a spus că în anul 2014 editurile au făcut oferte pentru 12 loturi de manuale la clasele I și a II-a și nu au fost ofertate 12 loturi pentru aceleași clase. În anul 2015, au fost făcute oferte pentru 23 de loturi de manuale la clasele I - III și nu au fost ofertate 104 loturi. De asemenea, Pop a menționat că în anul 2016 au fost făcute oferte pentru 13 loturi de manuale de clasa a IV-a și au fost lăsate neofertate 39 de loturi pentru aceeași clasă. Potrivit demnitarului, anul trecut au fost ofertate 11 loturi de manuale pentru clasele I - III minorități și au rămas neofertate 96 de loturi. Ministrul a afirmat că în acest an au fost făcute oferte pentru 26 de loturi și au rămas neofertate 84 de loturi la clasa a V-a.



12