„Publicul meu sunteţi dumneavoastră, cei mai aleşi din oraş”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tudor Gheorghe, la Constanţa:

„Publicul meu sunteţi dumneavoastră, cei mai aleşi din oraş”

Cultură 02 Noiembrie 2010 / 00:00 838 accesări

Fiecare spectacol pe care maestrul Tudor Gheorghe îl susţine la Constanţa este o lecţie autentică de cultură şi de românism. Prezent, duminică seară, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, trubadurul oltean le-a oferit spectatorilor, şi de această dată, o întâlnire specială sub semnul muzicii interbelice, reprezentată de doi „cavaleri ai felinarelor târzii”, Zavaidoc şi Jean Moscopol. Însă demersul său nu s-a limitat la a readuce în actualitate frumuseţea unor cântece pe nedrept uitate şi nedifuzate pe posturile de radio, Tudor Gheorghe prezentând şi piese anti-regim şi anti-Republica Populară Română, compuse de Jean Moscopol din exil şi lansate pe undele postului de radio „Vocea Americii”. Apreciatul actor şi om de cultură a criticat, în stilul său caracteristic, pseudo-valorile din societatea românească, dar şi politicienii. „Eu nu am cântat niciodată la evenimente: nunţi, botezuri sau aniversări. (...) Dar, dacă ăştia din Parlament ar face o serată dansantă, m-aş duce să le cânt”, a spus, cu umor, artistul. „Publicul meu sunteţi dumneavoastră, cei mai aleşi din oraş. Ne respectăm reciproc”, a adăugat Tudor Gheorghe, care întotdeauna îi răsfaţă pe constănţeni cu spectacole unice. Maestrului i-a fost aproape, pe parcursul celor aproximativ două ore de concert, orchestra „Arkadia”, la pupitrul căreia s-a aflat dirijorul şi orchestratorul Marius Hristescu, „vioara întâi” fiind Dan Bozgan.

Incursiunea muzicală prin perioada interbelică s-a încheiat cu celebra piesă a lui Jean Moscopol, „Tot ce-i românesc nu piere”, care a ridicat întreaga sală în picioare. De altfel, artistul care scotoceşte permanent în lada cu comori ale cântecului şi versului românesc intenţionează să facă şi un spectacol cu muzică patriotică. „Spectacolele mele au fost făcute, de fiecare dată, cu o logică extraordinară. În seara aceasta am încheiat o perioadă. Nu mă mai întorc la perioada interbelică, gata, asta a fost. În seara asta am încheiat o lume”, a spus Tudor Gheorghe, care nu a venit niciodată la Constanţa cu acelaşi spectacol.

Concertul „Cavalerii felinarelor târzii” a făcut parte din programul de revalorificare a perioadei muzicale interbelice, în care au mai fost incluse spectacolele deja consacrate: „Serenada din trecut”, „Calvarul unei inime pribege“ şi „Parfumele nebunelor dorinţi“.

Taguri articol


12