„Publicul și autoritățile au responsabilități comune față de cultura locală”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Interviu cu dirijorul columbian Cesar Baldovino:

„Publicul și autoritățile au responsabilități comune față de cultura locală”

Cultură 17 Septembrie 2014 / 00:00 687 accesări

Teatrul Național de Operă și Balet (TNOB) „Oleg Danovski” găzduiește, în aceste zile, cea de-a III-a ediție a concursului de dirijat „Black Sea Conducting Competition”. La eveniment participă 20 de dirijori din întreaga lume, iar până mâine, inclusiv, au loc, zilnic, reprezentațiile din prima etapă de concurs. Printre dirijorii care au evoluat, ieri, cu orchestra TNOB s-a numărat și tânărul columbian Cesar Baldovino, în vârstă de 29 de ani, o prezență exotică și fermă în acest concurs. Baldovino, cu această ocazie, a venit pentru prima dată în România, la fel ca și alți concurenți din Asia, America Latină sau Europa Occidentală. Pentru tânărul columbian, scurtul contact din ultimele zile cu o cultură europeană nu este deloc un șoc, găsind aici căldura de comunicare și dragostea pentru muzică specifice popoarelor latine. Columbianul speră, ca și ceilalți colegi de scenă veniți de peste mări și oceane, să ajungă să dirijeze și sâmbătă, în seara de Gală a concursului, atunci când constănțenii vor veni să-i vadă la treabă pe finaliști și laureați începând cu ora 19.00. Până atunci, însă, vă prezentăm un interviu captivant cu talentatul și simpaticul tânăr dirijor din Columbia, care este dornic să îmbrățișeze cultura de la malul Mării Negre, cu tot ce înseamnă ea.

Reporter (R): V-am văzut evoluând pe scenă cu foarte multă energie și implicare. Cum vă simțiți atunci când conduceți atâția instrumentiști?

Cesar Baldovino (C.B.): Atunci când dirijez e ca și cum aș înota pe note muzicale... mă las cuprins total, uit de toate și nimic nu e mai presus de muzică. Nu e ceva simplu, dar e o senzație naturală și profundă.

R.: De cât timp dirijați la nivel profesionist?

C.B.: A fost, practic, visul copilăriei mele. De când eram mic dirijam singur cu radioul acasă, în Columbia. Am început să dirijez cu adevărat, însă, la vârsta de 20 de ani și am avut experiențe cu mai multe orchestre, la evenimente din Columbia, Venezuela, Italia și Canada.

R.: Care a fost prima impresie când ați luat contact cu România și cultura de aici?

C.B.: Primul lucru pe care l-am remarcat de când am venit în România a fost frumusețea, naturalețea femeilor de aici. Eu vin dintr-o țară în care se consideră că femeile sunt frumoase și pot să spun că și aici este la fel. Am apreciat căldura oamenilor, ospitalitatea, apropierea pe care o folosesc în comunicare și dragostea față de muzică și față de frumos. Este ceva specific nouă, popoarelor latine.

R.: Cu ce gânduri ați venit aici, la acest concurs?

C.B.: În primul rând, am venit pentru experiență, dar bineînțeles că fiecare concurent își dorește să câștige. Cel mai mult însă îmi doresc să arăt tot ce am mai bun.

R.: Cum ați cooperat cu orchestra TNOB?

C.B.: E o orchestră foarte bine pusă la punct, am comunicat bine, dar asta nu înseamnă că sarcina mea este una ușoară.

R.: I-ați văzut și pe ceilalți concurenți cum dirijează. Cum vi se par?

C.B.: Sunt foarte buni și fiecare are stilul său. Asiaticii au un stil elaborat, italienii au un stil elegant, iar sud-americanii au un stil mai în forță. Depinde cum privești și cum auzi... oricum, juriul are o sarcină foarte grea, sunt multe elemente de care trebuie ținut cont.

R.: Ce mesaj le transmiteți iubitorilor de muzică din Constanța care vor veni sâmbătă să vadă cum dirijează cei mai buni dintre voi?

C.B.: În primul rând, constănțenilor le doresc și le recomand să se bucure ori de câte ori au ocazia de orchestra de aici. Cei de la TNOB au o orchestră remarcabilă! Oamenii de aici sunt norocoși să aibă așa artiști. Este foarte important să îți susții cultura locală, din propriul oraș. În America Latină există acum o mare mișcare de susținere a muzicii clasice și a orchestrelor. Europa are o tradiție foarte puternică în acest domeniu, față de care atât publicul, cât și autoritățile au responsabilități comune.

Taguri articol


12