Pui de mamut în stare excepţională de conservare, dezgropat în Rusia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pui de mamut în stare excepţională de conservare, dezgropat în Rusia

Monden 11 Iulie 2007 / 00:00 823 accesări

Un pui de mamut care ar putea fi cel mai bine conservat exemplar din această specie a fost adus la lumina zilei de paleontologi, în peninsula Iamal din nordul Rusiei, a anunţat, marţi, directorul adjunct al Institutului de Zoologie din cadrul Academiei ruse de Ştiinţe.

Exemplarul dezgropat, cu o greutate de 50 de kilograme şi o înălţime de 130 de centimetri, datează de la sfîrşitul ultimei erei glaciare, în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, de cînd multe specii de animale de talie mare au dispărut de pe Pămînt. Puiul de mamut a fost descoperit la jumătatea lunii mai, de un crescător de cai. Săptămîna trecută, o echipă de experţi internaţionali a sosit la Salehard, unde a fost găsit mamutul, pentru a examina exemplarul. Alexei Tihonov, directorul adjunct al Institutului de Zoologie din cadrul Academiei ruse de Ştiinţe, a declarat că în ceea ce priveşte starea de conservare, “este cea mai valoroasă descoperire din lume”. Cercetătorii au adăugat că este un lucru extrem de rar să descoperi un pui de mamut în orice fel de stare de conservare.

Unii specialişti speră că vor găsi spermă congelată sau alte celule care conţin ADN viabil, necesare aducerii la viaţă a speciei mamuţilor, prin metoda clonării. Cercetătorii au indicat că sperma mamiferelor poate supravieţui mai mult decît se credea pînă acum, sugerînd că aceasta ar putea fi prelevată de la speciile care au dispărut deja de pe Pămînt. În 2005, o echipă canadiană de cercetători a demonstrat că este posibil să se extragă ADN din asemenea specimene şi a anunţat că s-a putut identifica 1% din genomul unui mamut care a murit în urmă cu 27.000 de ani. Cercetătorii sînt de părere că, avînd acces la codul genetic al mamutului şi la sperma prelevată din testicole, s-ar putea readuce la viaţă un animal similar mamutului.

Mamutul este înrudit genetic cu elefantul asiatic din zilele noastre, iar specialiştii cred că cele două specii s-ar putea încrucişa. Sperma mamutului ar putea fi injectată în ovule de elefant, rezultînd în urma acestei încrucişări o nouă specie care să aibă 50% dintre caracteristicile mamutului. Specialiştii au ajuns la concluzia că un animal dispărut poate fi recreat, după apariţia unui studiu asupra şoarecilor realizat de o echipă de cercetători americani şi japonezi. În timp ce sperma multor tipuri de mamifere, inclusiv cea umană, poate fi conservată prin congelare, sperma şoarecilor este foarte vulnerabilă, existînd mari riscuri ca aceasta să fie distrusă în timpul congelării.

Taguri articol


12