Puşcaşi marini profanatori de cadavre în Afganistan?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Zece ani de orori

Puşcaşi marini profanatori de cadavre în Afganistan?!

Externe 13 Ianuarie 2012 / 00:00 431 accesări

Corpul puşcaşilor marini ai SUA a anunţat, miercuri, deschiderea unei anchete cu privire la o înregistrare video în care sunt surprinşi patru militari în timp ce urinează pe cadavrele a trei afgani prezentaţi drept talibani. În această înregistrare realizată de un amator şi postată pe Internet, filmată aparent în cursul unei operaţiuni în Afganistan, sunt surprinşi patru bărbaţi în uniformă americană, în timp ce urinează pe trei cadavre însângerate, conştienţi că sunt filmaţi de o altă persoană. ”Nu am verificat încă originea sau autenticitatea acestei înregistrări video, dar aceste acte nu corespund deloc valorilor noastre şi nu îi reprezintă pe puşcaşii marini”, subliniază US Marine Corps, corp de elită al armatei americane. Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a declarat că ”înregistrarea video cu militarii americani care par să urineze pe cadavrele unor afgani este profund deplorabilă iar cei care au participat vor fi traşi la răspundere”. Panetta a spus că a ordonat comandantului SUA şi NATO din Afganistan să investigheze incidentul.

Talibanii au condamnat înregistrarea video şi au spus că nu este prima dată când americanii fac astfel de acte şi a subliniat că atacurile talibanilor împotriva trupelor SUA vor continua. Săptămâna trecută, talibanii spuseseră că vor să înfiinţeze un birou politic, posibil în Qatar, care să ajute la reluarea negocierilor de pace cu Guvernul afgan. SUA au circa 20.000 de puşcaşi marini desfăşuraţi în Afganistan, în special în provinciile Kandahar şi Helmand. În total, circa 90.000 de soldaţi americani sunt desfăşuraţi în această ţară.

ACHITAŢI DE TORTURĂ Spionii britanici vor fi achitaţi într-un număr de cazuri de presupusă complicitate la tortură în străinătate. Ieri, Scotland Yard şi Parchetul General au dat publicităţii un comunicat în acest sens. Concluzia intervine în urma unei anchete privind comportamentul unor ofiţeri din MI5 şi MI6. Potrivit BBC, faptul că Scotland Yard a pregătit comunicatul împreună cu Parchetul este foarte important, deoarece sugerează că investigaţiile poliţiei nu s-au încheiat. Ancheta, care a început în martie 2009, a fost declanşată de acuzaţii că MI5 a fost complice la torturarea fostului deţinut de la Guantanamo Binyam Mohamed. De asemenea, s-a spus că un presupus ofiţer MI5, cunoscut ca Martorul B, ştia şi a aprobat relele tratamente la care a fost supus Mohamed în Pakistan. Procurorul general Kier Starmer a conchis în cele din urmă că nu există suficiente dovezi pentru ca Martorul B să fie pus sub acuzare. El a decis, însă, că o anchetă mai amplă va continua. O investigaţie a examinat şi acuzaţii vizând un ofiţer al MI6.

LANŢ UMAN LA WASHINGTON La zece ani de la înfiinţarea închisorii de la Guantanamo, mai multe sute de persoane au format un lanţ uman, miercuri, la Washington, de la Casa Albă până la Curtea Supremă de Justiţie, cerând închiderea acestui centru de detenţie care încă există, în ciuda promisiunilor preşedintelui Obama, care a semnat încă din anul 2009 decretul de închidere a închisorii. Printre manifestanţi s-au numărat şi circa 200 de persoane îmbrăcate în costume portocalii şi având feţele acoperite cu saci negri, precum deţinuţii din această închisoare americană aflată pe insula Cuba. Ei s-au legat unii de alţii, după modelul unui convoi de prizonieri şi au pornit de la Casa Albă către Curtea Supremă de Justiţie.

Pe data de 11 ianuarie 2002, circa 20 de prizonieri din Afganistan au fost închişi sub cerul liber, în cuşti, la baza navală americană de la Guantanamo, pe care Cuba a transferat-o către SUA printr-un tratat semnat în anul 1903. În prezent, din cei 779 de deţinuţi încarceraţi aici în ultimii zece ani, 171 sunt încă închişi. Cei mai mulţi dintre ei nu au fost inculpaţi şi judecaţi. Autorităţile militare americane au considerat că 89 dintre ei pot fi eliberaţi, dar revenirea lor în ţările natale este împiedicată de o lege votată în Congres. Manifestaţii împotriva închisorii de la Guantanamo au avut loc în aceeaşi zi şi în Canada, Franţa şi Suedia.



12