Preşedintele rus, Vladimir Putin, discută cu omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, despre modalităţile de detensionare a situaţiei în Ucraina, a anunţat, ieri, Kremlinul. ”Preşedintele ucrainean i-a prezentat lui Vladimir Putin planul de soluţionare a situaţiei din sud-estul Ucrainei”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse. Cei doi preşedinţi au discutat şi despre dezvoltarea relaţiilor bilaterale, a adăugat oficialul rus. Aceasta este prima conversaţie între cei doi preşedinţi anunţată oficial de Kremlin.
Rusia cere o anchetă urgentă asupra informaţiilor cu privire la folosirea unor bombe incendiare de către forţele ucrainene, a declarat, ieri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. ”Informaţiile despre folosirea de către forţele ucrainene a unor bombe incendiare şi a altor tipuri de arme neselective provoacă o îngrijorare deosebită. Aceste informaţii necesită o verificare urgentă”, a declarat Lavrov, citat de Russia Today. Garda Naţională ucraineană a dezminţit, ieri, aceste acuzaţii difuzate de presa de stat din Rusia, catalogându-le ca ”absurde”. Agenţia publică RIA Novosti a scris, citând insurgenţi pro-ruşi din estul Ucrainei, că forţele ucrainene au utilizat bombe incendiare în satul Semenovka, lângă oraşul Slaviansk, un bastion pro-rus. Rusia a continuat, în ultimele săptămâni, să acuze forţele ucrainene că recurg la mijloace disproporţionate în operaţiunea armată împotriva insurecţiei din estul ţării. Comitetul rus de anchetă a acuzat Ucraina, pe 30 mai, de încălcarea Convenţiei de la Geneva din 1949 privind protecţia civililor, anunţând că adună probe şi va deschide o anchetă cu privire la recurgerea la mijloace şi metode de război interzise.
UE a îndemnat Kievul, pe de altă parte, la reţinere în operaţiunile armate, subliniind totodată asupra legitimităţii acestei operaţiuni. ”Suntem tot mai îngrijoraţi să constatăm absenţa oricăror progrese în efortul de calmare a violenţei, de încetare a confruntărilor, începând cu operaţiunea represivă”, a mai declarat Lavrov, adăugând că Moscova va depune un proiect de rezoluţie pe această temă la Consiliul de Securitate al ONU. ”În această rezoluţie, vrem să ne concentrăm asupra necesităţii de a obţine ca partea ucraineană să înceapă să aplice foaia de parcurs elaborată în mai de către preşedintele OSCE, elveţianul Didier Burkhalter. Ştim că insurgenţii din sud-est sunt pregătiţi să înceteze focul, însă primul pas trebuie să fie făcut de autorităţile de la Kiev”, a subliniat Lavrov.
EXPLOZIE Nouă mineri au fost daţi dispăruţi, ieri, în urma unei explozii accidentale într-o mină din regiunea estică Doneţk. Explozia a avut loc la ora locală 3.39, la aproximativ 300 de metri în subteran, într-o mină de la Kirovsk, la 60 de kilometri de Doneţk, au anunţat serviciile de salvare. Nouă mineri se aflau în zona respectivă, iar situaţia lor era necunoscută aseară. Mina se află într-o zonă devastată de o insurecţie armată pro-rusă aflată în curs în estul Ucrainei. Regiunea Donbas, în centrul căreia se află Doneţkul, este o importantă zonă de producţie minieră. Accidentele în minele din această regiune sunt destul de frecvente.