Putin a acordat decoraţia Erou al Muncii, în premieră după prăbuşirea URSS

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De 1 mai

Putin a acordat decoraţia Erou al Muncii, în premieră după prăbuşirea URSS

Externe 03 Mai 2013 / 00:00 228 accesări

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a decorat, miercuri, cu titlul de Erou al Muncii, pentru prima dată după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, cinci ruşi, inclusiv pe celebrul dirijor Valeri Gherghiev şi un miner din Siberia. Ceremonia solemnă, organizată pentru cei cinci în cadrul celebrărilor Zilei Internaţionale a Muncii, a avut loc la Palatul Konstantinovski, lângă Sankt Petersburg. ”Fiecare dintre voi reprezintă bogăţia ţării”, a declarat Putin, adesându-se laureaţilor. Înmânarea acestei decoraţii, pe care preşedintele a readus-o la viaţă la sfârşitul lui martie, ”este un pas în plus către renaşterea şi salvarea tradiţiilor ţării, dar şi spre legături puternice între diferite perioade şi generaţii”, a subliniat el.

Creată în 1921, decoraţia Erou al Muncii, destinată în principal celor mai buni muncitori, constructori ai economiei socialiste, a existat până la prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, în 1991. Peste 20.000 de persoane au fost decorate în perioada sovietică, pentru succesul înregistrat în industrie, agricultură, ştiinţă sau inovaţie tehnică. În pofida desfiinţării acestei decoraţii în 1991, avantajele care o însoţeau, şi anume servicii comunale şi medicamente gratuite, dar şi sume suplimentare la pensie, au rămas în vigoare. Prima înmânare după perioada sovietică a decoraţiilor Erou al Muncii s-a desfăşurat în timp ce sute de mii de persoane defilau, în mai multe oraşe, cu ocazia Zilei Muncii. Defilări organizate de partidul la putere Rusia Unită, Partidul Comunist şi unele sindicate au primit o atenţie deosebită din partea presei ruse, în special din partea posturilor publice. ”Data de 1 Mai a fost marcată în stradă de 1,5 milioane de persoane în întreaga Rusie”, a anunţat postul rus de televiziune Vesti, difuzând imagini cu participanţi la defilări care mărşăluiau agitând steaguri ruse.

La Sankt Petersburg, al doilea cel mai important oraş din Rusia, aproximativ 200 de homosexuali au organizat o defilare în semn de protest faţă de o lege locală care interzice propaganda\" Ei au defilat pe bulevardul Nevski, principala arteră din fosta capitală imperială, scandând sloganul ”Homofobia este o ruşine pentru Sankt Peterburg”. Unii opozanţi au profitat, de asemenea, de defilările de 1 Mai, agitând pancarte pe care se puteau citi mesaje ca ”Libertate pentru Navalnîi”. Principalul opozant al lui Putin, Aleksei Navalnîi este judecat într-un proces pentru deturnare de fonduri. Defilările de 1 Mai, care marcau Ziua Muncii, erau foarte populare în Rusia, în perioada sovietică, la ele participând milioane de persoane ce mărşăluiau pe principalele bulevarde, în oraşele ruse, cu flori şi steaguri ale fostei Uniuni Sovietice, pe muzică de fanfară.

Taguri articol


12