Premierul Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat, miercuri, propunerea de extindere duratei mandatului prezidenţial, explicînd că este prea devreme să se ştie cine va beneficia de această măsură.
O comisie a Parlamentului rus a propus, miercuri, dezbaterea în procedură de urgenţă a amendamentelor constituţionale care ar urma să prelungească mandatele prezidenţial şi parlamentar. Preşedintele Comisiei Constituţionale din Duma de Stat, Vladimir Pligin, a anunţat că va propune ca toate cele trei lecturi ale dezbaterii amendamentelor să aibă loc în cursul unei singure sesiuni şi să fie urmate imediat de votul în Parlament. El anunţase că amendamentele prezentate de preşedintele Dmitri Medvedev ar putea fi discutate în cursul zilei de mîine. Medvedev a propus prelungirea mandatului prezidenţial de la patru la şase ani şi a celui parlamentar de la patru la cinci ani. Consilierul prezidenţial Larisa Brişeva a afirmat că aprobarea amendamentelor constituţionale pentru prelungirea mandatului prezidenţial nu necesită convocarea unui referendum.
Mai multe grupuri din opoziţia rusă au condamnat propunerea prezentată de Medvedev, iar cotidianul “Vedomosti” a citat surse de la Kremlin care au afirmat că, după aprobarea modificărilor constituţionale, actualul preşedinte rus ar putea demisiona, deschizînd astfel calea revenirii în funcţia supremă a lui Vladimir Putin. Sursa citată a precizat că Medvedev ar putea invoca tocmai modificarea Constituţiei pentru a-şi motiva demisia, ceea ce ar duce la convocarea de alegeri prezidenţiale anticipate anul viitor. Potrivit scenariului prezentat de “Vedomosti”, Vladimir Putin ar putea obţine astfel două noi mandate prezidenţiale de cîte şase ani, rămînînd la Kremlin pînă în 2021.