Preşedintele rus, Vladimir Putin, a cerut, ieri, Parlamentului să anuleze autorizarea unei intervenţii militare în Ucraina, pe care a solicitat-o în martie, a anunţat Kremlinul, citat de Russia Today. Această decizie a fost adoptată cu scopul de a normaliza situaţia în Ucraina, potrivit unui comunicat al Kremlinului. Preşedintele a formulat această solicitare într-o scrisoare adresată Consiliului Federaţiei, înainte să plece într-o vizită oficială în Austria, a precizat Kremlinul. Un oficial din cadrul Camerei Superioare a Parlamentului rus, Andrei Iimov, a declarat pentru agenţia Interfax că senatorii vor anula, astăzi, autorizarea intervenţiei armatei. Această decizie, motivată în mod oficial prin necesitatea de a apăra cetăţenii ruşi care locuiesc în Ucraina, a contribuit, în martie, la escaladarea tensiunilor, când Rusia a comasat zeci de mii de militari, în cadrul unor manevre, în apropiere de frontiera cu Ucraina.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a salutat anunţul omologului său rus, Vladimir Putin, privind anularea autorizării unei intervenţii militare în Ucraina, subliniind că este vorba despre un prim pas concret în vederea soluţionării situaţiei din estul ţării.
ELICOPTER DOBORÂT Un elicopter de transport aparţinând armatei ucrainene a fost doborât ieri de insurgenţi pro-ruşi în zona Slaviansk, nouă persoane aflate la bord murind în urma impactului cu solul. Autorităţile ucrainene au precizat că elicopterul nu participa la operaţiuni de luptă, fiind de transport. Incidentul intervine în contextul în care autorităţile de la Kiev şi insurgenţii pro-ruşi au anunţat că menţin un armistiţiu valabil până pe 27 iunie.
OBAMA L-A AMENINŢAT PE PUTIN Preşedintele american, Barack Obama, l-a ameninţat, luni, pe omologul său rus, Vladimir Putin, cu adoptarea de noi sancţiuni, dacă Rusia nu va stopa intrarea de arme în Ucraina şi nu va înceta susţinerea separatiştilor. Obama l-a avertizat pe Putin în cursul unei discuţii telefonice în care a îndemnat Moscova să ia măsuri concrete în vederea detensionării situaţiei din Ucraina, potrivit Casei Albe. La rândul său, Kremlinul a explicat că preşedintele rus a evidenţiat importanţa încetării bilaterale a focului şi a lansării unor discuţii directe între părţile implicate în conflict. Insurgenţii pro-ruşi din estul Ucrainei au decis să accepte un armistiţiu temporar, în cadrul planului de pace propus de administraţia Poroşenko. Luptele dintre insurgenţi şi armata ucraineană s-au soldat cu 375 de morţi.