Putin a sărbătorit Crăciunul cu gândul la refugiații din Donbas

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Putin a sărbătorit Crăciunul cu gândul la refugiații din Donbas

Externe 08 Ianuarie 2015 / 00:00 404 accesări

Președintele Putin a participat, marți seară, la tradiționala slujbă de Crăciun la parohia Acoperământul Maicii Domnului din localitatea Otradnoe, în regiunea Voronej, situată la 600 kilometri sud de Moscova, în contextul în care rușii au sărbătorit Crăciunul conform vechiului calendar iulian, la 7 ianuarie. Cu acest prilej, șeful statului rus a vizitat casa parohială de lângă biserică, ce a adăpostit, de la începerea conflictului din estul Ucrainei, circa 980 de refugiați ucraineni din Donbas, teatrul unui conflict sângeros între armata guvernamentală și rebeli pro-ruși. În prezent, aici se află în jur de 100 de persoane din estul Ucrainei. „Este un adăpost de tip familial. Recent, celor 48 de refugiați care au rămas li s-au mai adăugat 44 de persoane venite din Lugansk”, a explicat preotul-paroh Ghennadi Zaridze.

Președintele Vladimir Putin i-a felicitat pe toți creștinii ortodocși care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi și pe toți cetățenii ruși în special, dorindu-le pace, fericire și bunăstare, potrivit serviciului de presă al Kremlinului. Putin celebrează de obicei Crăciunul în afara Moscovei, spre deosebire de sărbătoarea pascală, pe care o întâmpină invariabil la catedrala Hristos Mântuitorul din centrul capitalei ruse. Crăciunul ortodox pe stil vechi este la două săptămâni după cel sărbătorit de catolici, protestanți și unele biserici ortodoxe, care se conformează calendarului gregorian, respectat în Occident.

PUTIN, ÎNTRUCHIPAREA LUI... IROD

Imaginea liderului de la Kremlin are cu totul alte conotații în Crăciunul sărbătorit în Ucraina. Preşedintele rus a atras mulţimea în vestul naţionalist al Ucrainei, în chip de Irod cel Mare, regele Iudeei care a masacrat pruncii, potrivit Evangheliei. Conflictul armat din estul Ucrainei, soldat cu peste 4.700 de morţi de la începutul lunii aprilie, a adus anul acesta personaje insolite în sceneta Naşterii lui Hristos, pe o străduţă pavată din centrul bastionului naţionalist Liov. Purtând o mască cu efigia lui Putin şi o coroană pe cap, actorul care-l reprezintă pe preşedintele rus este atracţia principală. În timpul spectacolului, „regele Putin” înceacă să-l fure pe pruncul Iisus Fecioarei Maria şi lui Iosif, aşezaţi în micul grajd, alături de un măgar în carne şi oase. Însă cei doi actori în uniforme, reprezentându-i pe militarii ucraineni, îl împiedică şi-l imobilizează cu mâinile la spate. „Regele”, descurajat, se duce şi se aşază afară, lângă trei oi, al căror behăit se amestecă cu cântecele ucrainene de Crăciun.

Publicul adoră sceneta. În pofida celor -10 grade Celsius, sute de persoane se adună să asiste la ea, inclusiv numeroşi turişti care vin anual în acest frumos oraş medieval de Crăciunul pe stil vechi. „Bravo. Bine jucat!”, îşi exprimă spectatorii entuziasmul. O femeie de 40 de ani care poartă o haină de blană întreabă dacă spectacolul rămâne mai mult timp. „Vreau să fac fotografii, dar soţul meu, la care este tableta, este într-un local cu nişte prieteni”, spune aceasta, în rusă. „Nu vă faceţi griji, suntem aici până pe 8 ianuarie”, îi răspund actorii. Liniştită, ea pleacă să-şi caute soțul. Cuplul revine ceva mai târziu, iar femeia pozează cu Irod în fundal. „Asigură-te că se vede bine, că altfel n-o să ne creadă”, îi spune ea soţului.

Câţiva adolescenţi aruncă bulgări de zăpadă în „Putin”, dar sunt goniţi de către adulţi. Copii mai mici încearcă să-l împingă pe actor, care se joacă bucuros cu ei. Preşedintele rus este urât de ucraineni, după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie şi din cauza susţinerii militare pe care Rusia este acuzată că o oferă separatiştilor proruşi din estul ţării. Trei sferturi din populaţie (75%) afirmă că are o părere negativă despre Putin, un record pentru un şef de stat străin, potrivit unui sondaj realizat în august de către grupul ucrainean Rating, care apreciază că acest scor reprezintă dublul celui înregistrat octombrie 2013. De asemenea, mai mult de jumătate din populaţie (57%) consideră ostilităţile din est mai degrabă „un război cu Rusia” decât un conflict intern, potrivit unui sondaj publicat în septembrie de alt institut ucrainean, Centrul Razumkov. „Putin este agresorul, iar Ucraina este victima acestei agresiuni”, a declarat marţi patriarhul Filaret, conducătorul Bisericii Ortodoxe nerecunoscute de către bisericile canonice, dar care numără milioane de credincioşi în ţară. „Ucraina va învinge, pentru că Dumnezeu este cu noi”, a conchis el în mesajul adresat credincioşilor cu ocazia Crăciunului.

Taguri articol


12