Comisia electorală a Rusiei a respins luni candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 18 martie depusă de opozantul Alexei Navalnîi, decizie după care acesta din urmă a lansat un apel la boicotarea scrutinului. Invocând o condamnare judiciară pe care Navalnîi o consideră motivată politic, Comisia a votat în unanimitate respingerea dosarului său de candidatură prezentat după o zi de mobilizare a partizanilor săi, care i-au asigurat numărul legal de semnături pentru a putea candida. "Vom cere tuturor să boicoteze aceste alegeri, nu vom recunoaşte rezultatele", a spus Navalnîi în faţa presei, după ce i-a fost respinsă candidatura.
Decizia Comisiei electorale nu este însă o surpriză, întrucât acest organism precizase deja de mai multe ori că Navalnîi nu va putea candida până în anul 2028, din cauza unei sentinţe prin care a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de deturnare de fonduri. Opozantul rus susţine însă că acest dosar a fost "fabricat" tocmai pentru a nu putea să candideze împotriva lui Vladimir Putin. El invocă în acest sens şi verdictul emis în octombrie de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a considerat "arbitrară" o condamnare a sa din anul 2014 într-un alt dosar de fraudă fiscală şi a cerut Moscovei să-i plătească despăgubiri.
Contracandidaţii lui Putin confirmaţi până în prezent sunt liderul formaţiunii de extremă dreapta LDPR, Vladimir Jirinovski, candidatul Partidului Comunist rus, Pavel Grudinin, şi candidata liberală şi jurnalista de opoziţie Ksenia Sobceak, iar regimul de la Kremlin a apărat marţi legitimitatea scrutinului prezidenţial, după ce Uniunea Europeană a apreciat, într-un comunicat al Serviciului European pentru Acţiune Externă (SEAE), că respingerea candidaturii lui Navalnîi aruncă un dubiu serios asupra pluralismului politic în Rusia şi a perspectivei unor alegeri democratice anul viitor. "Aşteptăm din partea autorităţilor ruse să asigure existenţa unor oportunităţi echitabile, inclusiv la alegerile prezidenţiale care vor avea loc pe 18 martie. Uniunea Europeană îşi va baza evaluarea procesului electoral pe rezultatele acestuia, aşa cum am făcut-o în trecut", a declarat purtătoarea de cuvânt Maja Kocijancic, care a chemat Rusia să invite observatori OSCE la scrutin. "Neparticiparea uneia dintre persoanele care doreau să fie candidat, din motive legale, nu poate în niciun caz afecta legitimitatea alegerilor. Apelurile la boicot vor fi examinate minuţios pentru a se stabili dacă sunt conforme sau nu legii", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.