Putin ameninţă SUA cu o cursă a înarmării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Putin ameninţă SUA cu o cursă a înarmării

Externe 02 Decembrie 2010 / 00:00 474 accesări

Premierul rus, Vladimir Putin, ameninţă Washingtonul cu o nouă cursă a înarmării, dacă Congresul SUA nu ratifică Tratatul ruso-american de reducere a armelor strategice ofensive START-2. Într-un interviu acordat CNN, pentru Larry King Show, Putin a făcut o evaluare severă a relaţiilor ruso-americane, avertizând că Moscova va fi nevoită să-şi extindă potenţialul nuclear, dacă SUA nu ratifică noul START, semnat în aprilie, la Praga, de către preşedinţii rus şi american. ”Aceasta nu este alegerea noastră, noi nu dorim asta”, a adăugat premierul rus. El a afirmat că Rusia va fi nevoită să reacţioneze la modificarea echilibrului de forţe strategice. ”În acest caz, intenţia de a crea un scut european antirachetă va fi considerată o nouă ameninţare”, a spus Putin. ”Ni s-a spus că voi, americanii, faceţi asta pentru a vă asigura împotriva ameninţării nucleare iraniene. Dar o asemenea ameninţare, cel puţin astăzi, nu există”, a argumentat şeful Executivului de la Moscova. El a făcut această declaraţie imediat după ce preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a avertizat, marţi, în mesajul anual către naţiune, în legătură cu o nouă cursă a înarmării, în cazul în care Rusia şi NATO nu vor ajunge la un acord în privinţa unui sistem comun de apărare antirachetă.

Tratatul ruso-american de reducere a armelor strategice ofensive a fost semnat de preşedintele rus şi cel american, pe 8 aprilie, la Praga. Cele două ţări şi-au propus o ratificare sincronizată a documentului. Noul tratat reprezintă o înţelegere bilaterală de reducere a armamentelor nucleare între SUA şi Federaţia Rusă, acord ce vine să pună bazele cooperării viitoare în acest segment sensibil între cele două puteri. La 5 decembrie 2009 a expirat termenul de valabilitate al Tratatului START I, iar acordul ruso-american din 24 mai 2002 - Tratatul de la Moscova privind reducerea armamentelor strategice cu caracter ofensiv - expiră în decembrie 2012. Documentul semnat la Praga vizează reducerea rachetelor strategice şi cu rază lungă de acţiune la 1.500-1.700 de fiecare parte. În prezent, SUA deţin 2.200 de astfel de rachete, iar Federaţia Rusă 2.800-3.000. Şi numărul lansatoarelor de rachete nu va trebui să fie mai mare de o mie, de fiecare parte, în condiţiile în care limita ce fusese reglementată de START-1 era de 1.600.

În acelaşi interviu, Vladimir Putin a afirmat că punctul de vedere al SUA privind relaţiile sale cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev, dezvăluit de Wikileaks, este ”arogant şi vulgar”. ”Colaborarea noastră este un factor major al politicii interne a ţării. Sincer, nu ne imaginam ca acest lucru (aprecierile privind relaţiile de la conducerea Rusiei) să fie făcut cu o astfel de aroganţă, o astfel de vulgaritate şi o astfel de lipsă de etică”, a declarat el. Potrivit unui document publicat de Wikileaks, apaţinând ambasadei SUA din Moscova, ”preşedintele Dmitri Medvedev este un fel de Robin în faţa premierului Putin”, care este comparat cu Batman. Un alt document spune că Medvedev este ”palid şi ezitant” pe lângă Putin, considerat... masculul dominant. Un consilier al preşedinţiei ruse a declarat marţi că telegramele diplomatice publicate de Wikileaks nu vor afecta relaţiile Moscovei cu alte ţări, inclusiv cu SUA.



12