Putin avertizează că nivelul de alertă teroristă rămîne foarte ridicat în Rusia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Putin avertizează că nivelul de alertă teroristă rămîne foarte ridicat în Rusia

Externe 05 August 2008 / 00:00 494 accesări

Nivelul de alertă teroristă este în continuare foarte ridicat în Rusia, a avertizat, luni, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Miniştri, premierul rus, Vladimir Putin. “Trebuie să fim conştienţi că această ameninţare persistă şi că este foarte ridicată”, a declarat Putin, precizînd că “lovituri grele au fost date terorismului”. Guvernul rus urma să examineze, luni, noul program federal de combatere a terorismului, după expirarea în 2007 a celui precedent. Premierul a insistat ca mai multe mijloace să fie alocate acestui domeniu: “trebuie consacrate zeci de miliarde de ruble”, a subliniat el, potrivit agenţiilor ruse. “Prioritatea este consolidarea securităţii statului, a societăţii, concret a fiecărei persoane”, a adăugat Putin, el însuşi fost ofiţer KGB, instituţie însărcinată cu securitatea statului în perioada URSS. Tentativele organizaţiilor teroriste de a recruta noi membri sînt deosebit de frecvente în sudul Rusiei, unde se află Cecenia şi alte republici caucaziene, afirmase, în aprilie, Nikolai Patruşev, fostul lider al FSB, serviciul însărcinat cu securitatea internă. Tentativele vizînd forţele de ordine sînt frecvente în regiunea instabilă a Caucazului rus, unde combatanţii separatişti sînt în continuare activi, în pofida încheierii oficiale a războiului din Cecenia.

Totodată, Vladimir Putin a declarat că a sosit momentul ca Rusia să îşi refacă legăturile cu fostul stat aliat din timpul Războiului Rece, Cuba. Kremlinul dezaprobă planurile SUA de a amplasa un scut antirachetă în Europa de Est, iar luna trecută, presa a sugerat că Rusia ar putea folosi Cuba pentru a-şi deschide o bază militară pentru bombardiere cu capacităţi nucleare. Ministerul rus al Apărării a dezminţit informaţiile şi a declarat că Rusia nu are niciun plan de a deschide baze militare în străinătate, însă un general american de rang înalt a afirmat că un astfel de gest ar reprezenta o încălcare a limitelor. Declaraţiile lui Putin intervin după ce vicepremirul rus, Igor Secin, s-a întors dintr-o vizită de trei zile în Cuba, unde a discutat probleme privind comerţul şi investiţiile şi s-a întîlnit cu Raul Castro, fratele lui Fidel şi preşedintele statului insular.

Între timp, Rusia l-a desemnat pe unul dintre cei mai importanţi generali ai săi ca reprezentant militar la NATO, a anunţat, luni, Ministerul Apărării, subliniind importanţa legăturilor dintre Moscova şi alianţa militară. Generalul de armată Aleksei Maslov, comandantul Forţelor Terestre din Rusia, va deveni noul reprezentant militar la NATO. Moscova se opune vehement extinderii NATO către est şi consideră că încercările Ucrainei şi Georgiei de aderare sînt o ameninţare la securitatea naţională a Rusiei. Maslov, în vîrstă de 54 de ani, militar de carieră, îl va înlocui pe viceamiralul Valentin Kuzneţov, care deţinea acest post la Bruxelles din 2002. Generalul de Armată Vladimir Boldirev, comandantul districtului militar rus Volga-Urali, îl va înlocui pe Maslov în funcţia de comandant al Forţelor Terestre.



12