Putin avertizează ţările consumatoare că epoca gazelor naturale ieftine s-a încheiat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Putin avertizează ţările consumatoare că epoca gazelor naturale ieftine s-a încheiat

Externe 24 Decembrie 2008 / 00:00 637 accesări

Premierul rus a avertizat, marţi, statele importatoare de gaze naturale că preţul hidrocarburilor ar putea creşte, la un forum de la Moscova al principalilor producători mondiali, care au dat semnale că ar putea crea un OPEC al gazelor. ”Epoca resurselor energetice ieftine, a gazelor naturale ieftine, se apropie de sfîrşit, în pofida problemelor financiare pe care le cunoaştem”, a spus Putin, la forumul ţărilor exportatoare de gaze naturale, reunite la Moscova. ”Criza financiară şi criza economică care a urmat au devenit provocări serioase pentru sectorul mondial al gazelor naturale şi petrolului. Din august pînă în noiembrie, preţul petrolului a scăzut aproape de patru ori, în condiţiile în care taxele pentru exploatarea, producţia şi transportul gazelor naturale cresc în mod inevitabil”, a mai spus Putin. Evoluţia preţului ţiţeiului pe pieţele internaţionale este un subiect de discuţie în cadrul forumului, în condiţiile în care preţul gazelor naturale variază în funcţie de cel al petrolului.

Declaraţiile lui Putin vin după o criză de cîteva luni între Ucraina şi Rusia, din cauza datoriilor Kievului faţă de monopolul rus al exportului de gaze naturale, Gazprom şi a preţului pe care ucrainenii îl vor plăti pentru gaze, după Anul Nou. Gazprom furnizează un sfert din gazele naturale consumate de UE, din care cea mai mare parte tranzitează Ucraina. Rusia este principalul producător mondial de gaze naturale şi unul din marii producători de petrol ai lumii. Participanţii la forum au încercat să convingă că scopul reuniunii este finalizarea şi aprobarea unei carte şi nu crearea unui cartel al gazelor naturale după modelul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care să influenţeze preţurile.”Acesta nu este un OPEC al gazelor naturale. Acesta nu este un cartel, ne apărăm interesele naţionale”, a susţinut ministrul venezuelean al Energiei, Rafael Ramirez. ”Reuniunea noastră este importantă în sens strategic, în măsura în care ţine cont de situaţia de criză a economiei, căreia trebuie să îi facem faţă la nivel mondial”, a adăugat Ramirez. ”Întîlnirea de azi dovedeşte determinarea noastră de a continua să facem schimb de informaţii”, a comentat ministrul iranian al Energiei, Gholamhossein Nozari. Omologul său venezuelean a lăsat, totuşi, deschisă posibilitatea creării unui OPEC al gazelor. Forumul ţărilor exportatoare de gaze naturale este o organizaţie informală ce reuneşte principalele ţări ce deţin rezerve, însă nu este comparabilă cu OPEC, care este un adevărat cartel şi ale cărui decizii se impun tuturor membrilor săi. Rusia, Iranul şi Qatarul - primele trei ţări din lume deţinătoare de rezerve de gaze naturale, cu circa 60% din zăcămintele mondiale – anunţaseră, la sfîrşitul lui octombrie, crearea unei troici, pentru a dinamiza procesul de apropiere a exportatorilor de gaze naturale, fără a se gîndi totuşi la un cartel după modelul OPEC.

Între timp, Rusia a cerut UE să convingă Ucraina să evite perturbarea exporturilor de gaze către ţările europene, din cauza crizei privind datoriile Kievului. Rusia a avertizat Ucraina că va întrerupe alimentarea cu gaze dacă nu va achita restanţele în valoare de aproximativ două miliarde de dolari, situaţie care poate afecta tranzitul de gaze către Europa. Oleh Dubina, directorul companiei energetice ucrainene Naftogaz, şi-a exprimat speranţa că Ucraina şi Rusia vor ajunge la o soluţie de compromis. ”Incapacitatea Ucrainei de a-şi achita datoriile pentru gazul rusesc privează Rusia de investiţii noi şi aduce prejudicii producătorilor interni”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvînt al Gazprom. Ucraina a plătit numai un miliard de dolari din cei 2,4 miliarde de dolari datoraţi pentru gazul livrat în septembrie, octombrie şi noiembrie, urmînd ca datoria să ajungă la 3,2 miliarde de dolari în decembrie. ”Fondurile de 2,12 miliarde, pe care Ucraina nu le-a achitat, ar trebui să fie îndreptate către dezvoltarea economiei ruse şi păstrarea locurilor de muncă în Rusia”, a precizat Serghei Kuprianov.

Taguri articol


12