Preşedintele Vladimir Putin a fost criticat, ieri, de organizaţia nonguvernamentală Memorial, pentru că a comparat, luni, corpul conservat al lui Lenin din mausoleul din Piaţa Roşie cu relicvele de la mănăstirile de la Muntele Athos. Putin a părut să apere luni, într-o întâlnire cu susţinători, în cursul căreia a deplâns pierderea unor repere după prăbuşirea Uniunii Sovietice, menţinerea mausoleului dedicat memoriei lui Vladimir Lenin, considerat părintele revoluţiei ruse. ”Mulţi spun despre mausoleu că nu corespunde tradiţiei. Ce nu corespunde tradiţiei? Veniţi la Lavra Grotelor de la Kiev sau priviţi ce s-a întâmplat la Mănăstirea Pskov sau la Muntele Athos. Acolo există relicve ale unor persoane sfinte”, a spus el. Problema înhumării corpului părintelui revoluţiei bolşevice revine frecvent la baza unor dezbateri din Rusia, de la prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice şi până în prezent.
Comitetul rus de Anchetă a anunţat ieri că dispune de probe potrivit cărora opoziţia rusă pregătea o revoluţie, anul acesta, de tip pro-occidental, ca acelea de la începutul anilor 2000, din Ucraina şi Georgia. Comitetul de Anchetă este principalul organ de investigaţie, subordonat doar Kremlinului. ”S-a stabilit că în primăvara lui 2012 s-a organizat o vizită în Lituania, pentru grupuri de cetăţeni ruşi provenind din diferite regiuni, cu scopul de a participa la seminarii consacrate preluării puterii după exemplul revoluţiilor care au avut loc anterior în alte ţări”, afirmă Comitetul de Anchetă într-un comunicat. Liderul Frontului de Stânga, Serghei Udalţov şi alţi doi activişti încarceraţi începând din octombrie, Leonid Razvozjaev şi Konstantin Ledeved, sunt pentru moment singurii inculpaţi în acest dosar. Anchete au fost lansate în octombrie, pe baza unei emisiuni a postului de televiziune pro-Kremlin NTV, în care s-a difuzat o înregistrare filmată cu camera ascunsă, în care, potrivit postului, Serghei Udalţov discuta despre acest tip de proiecte cu un parlamentar georgian, Guivi Targamadze, care ar fi urmat să le finanţeze. ”Ancheta a permis strângerea unor documente care confirmă finanţarea de către Guivi Targamadzé a activităţii ilegale a lui Udalţov, Razvozjaev şi Lebedev în vederea organizării de tulburări masive în Federaţia Rusă”, adaugă Comitetul de Anchetă.
Comitetul a confirmat că a efectuat, ieri dimineaţă, percheziţii la Moscova, la domiciliul opozantului Iuri Nabutovski şi ale altor doi activişti, Taisia Aleksandrova şi Anna Kornilova. Potrivit comunicatului, ”documente electronice care conţineau publicaţii despre răsturnarea puterii au fost confiscate în cursul acestor percheziţii”. Cei trei opozanţi au fost reţinuţi de Comitetul de Anchetă, pentru interogatoriu, în calitate de martori. Liderul Frontului de Stânga, Serghei Udalţov, vizat de o interdicţie de a părăsi Moscova, a fost şi el supus unui interogatoriu, ieri.