Riscul prăbuşirii sistemului bancar rus s-a diminuat, a declarat, luni, premierul rus, Vladimir Putin, într-un discurs despre starea naţiunii rostit în faţa deputaţilor din Duma de Stat. ”Riscul prăbuşirii sistemului bancar rus a scăzut, dar el era real şi aproape pe punctul de a se produce. Statul a susţinut băncile, pentru a proteja economiile cetăţenilor”, a adăugat Putin. Ministrul de Finanţe, Aleksei Kudrin, a preconizat un al doilea val de probleme în sectorul financiar, dar a subliniat că nu se vor înregistra falimente bancare majore. Pe de altă parte, Putin i-a avertizat pe ruşi că anul 2009 va fi foarte dificil. ”Am reuşit să evităm cele mai grave scenarii. Loviturile aduse de criză au fost, pe cît posibil, atenuate. Anul 2009 va fi totuşi dificil pentru noi”, a adăugat premierul rus.
Totodată, premierul rus a anunţat că Rusia va amîna cu un an creşterea pensiilor şi taxelor pentru asigurări sociale, urmînd să acopere eventualele deficite ale fondului de pensii din fondul suveran de. Problema pensiilor este una importantă în Rusia, cel de-al doilea exportator mondial de petrol, unde pensionarii reprezintă o cincime din populaţie, în timp ce pensia medie se află încă sub nivelul minim de subzistenţă. “În contextul actualei crize financiare, trebuie să temperăm povara fiscală care afectează economia, oricare ar fi aceasta – taxe, onorarii sau contribuţii. Cred că este posibil să soluţionăm cererea oamenilor de afaceri şi să nu creştem taxa pentru ajutor social pînă în 1 ianuarie 2011”, a declarat Putin. Guvernul moscovit a introdus numeroase scutiri de taxe pentru companii, în ultimele luni. Putin este de părere că banii din bugetul federal şi cele 85,5 miliarde dolari ale Fondului Naţional de Investiţii vor ajuta Guvernul să ducă la bun sfîrşit planurile de creştere a pensiilor cu 24% în 2009 şi cu 10% a drepturilor de pensie dobîndite înainte de 2002.
În ultimul său raport privind economia Rusiei, Banca Mondială a estimat că Produsul Intern Brut ar urma să scadă cu 4,5% în 2009, în timp ce datele revizuite ale Guvernului moscovit prevăd o scădere cu numai 2,2% anul acesta. În contextul în care Banca Mondială prevede o creştere la 12% a ratei şomajului, instituţia a cerut Guvernului să crească cu 70% ajutoarele de şomaj şi cu 220% pe cele acordate creşterii copiilor.