Aşa cum era de aşteptat, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a devenit, din nou, pentru a patra oară... preşedintele Rusiei. Practic, a alergat de unul singur şi a ieşit pe locul... întâi. Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au remarcat că alegerile din acest an din Rusia s-au desfăşurat în general corect, dar că a lipsit concurenţa. În ce priveşte campania electorală, aceasta a cam lipsit, Putin apărând doar la televizor la emisiuni în cadrul cărora, teoretic, răspundea la întrebările poporului. Practic, erau emisiuni cu întrebări livrate chiar de preşedinte însuşi şi cu răspunsuri, evident, pregătite de acasă. Singurul oponent care ar fi putut să-i pună probleme mai serioase longevivului politician, Aleksei Navalnîi, care a criticat ferm, încă din 2009, regimul şi conduita de stat a lui Putin, a fost arestat, iar legea rusească stipulează că nu mai poate candida. În rest, linişte, pace şi urări de viaţă lunmgă pentru vechiul-nou preşedinte, Vladimir Putin!
Concret, Vladimir Putin a fost reales cu 76,67% din voturi, după numărarea a 99,80% din buletinele de vot, a anunţat luni dimineaţa Comisia Electorală Centrală. Participarea la vot a fost de 67,4%, menţionează AFP. Putin a obţinut astfel al patrulea mandat prezidenţial, fără a mai fi necesar al doilea tur de scrutin. Rezultatul său este mai bun decât la precedentele alegeri, din 2012, şi decât previziunile sondajelor de opinie dinaintea alegerilor.
ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN RUSIA, „LIPSITE DE O VERITABILĂ CONCURENŢĂ“
Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au transmis luni că alegerile prezidenţiale din Rusia s-au derulat în general corect, în ciuda "lipsei unei veritabile concurenţe" şi a unor nereguli menite a spori prezenţa la vot, potrivit AFP. OSCE, care a avut 481 de observatori în birourile de vot, a precizat într-un raport că scrutinul a fost organizat "în general în mod ordonat, în ciuda unor nereguli procedurale în timpul votului şi al numărării buletinelor".
OSCE a subliniat totuşi că scrutinul, câştigat de Vladimir Putin, reales pentru un al patrulea mandat cu 76,7% din voturi, s-a desfăşurat "într-un mediu politic şi judiciar marcat de o presiune constantă asupra vocilor critice". "Restricţiile asupra libertăţilor fundamentale de adunare, de asociere şi de expresie, precum şi asupra înregistrării unor candidaţi, au avut ca rezultat lipsa unei veritabile concurenţe", a indicat OSCE. Organizaţia a subliniat de asemenea "absenţa criticilor în relatările despre preşedintele Putin în majoritatea mass-media, ceea ce a dus la condiţii de concurenţă inegale" între candidaţi.
NAVALNÎI, SCOS DIN SCHEMĂ
Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost exclus din alegeri de către Comisia Electorală din cauza unei condamnări în justiţie pentru deturnare de fonduri, proces despre care el a spus că a fost orchestrat de autorităţi. El a făcut apel la boicotarea scrutinului. Susţinătorii săi s-au confruntat cu "numeroase arestări, confiscarea materialului lor (de campanie) şi cu alte măsuri care le-au limitat libertatea de a-şi exprima opiniile şi de a se aduna", a indicat OSCE.
Observatorii internaţionali au identificat în ziua scrutinului "o serie de măsuri, dintre care unele necorespunzătoare, menite a spori rata de participare", cum ar fi asigurarea transportului cu autobuzul a unor grupuri de funcţionari spre birourile de vot sau presiuni asupra angajaţilor anumitor companii, studenţi şi părinţi pentru a merge la vot. Navalnîi a acuzat autorităţile că, prin numeroase fraude, au crescut rata de participare, care a fost mai mare comparativ cu alegerile prezidenţiale precedente, şi a atras atenţia că va continua să facă apel la manifestaţii. Preşedinta Comisiei Electorale, Ella Pamfilova, a spus în schimb că alegerile au fost "cât se poate de transparente".