Profitând de... îngrămădeala internațională, la propriu și la figurat, generată de criza refugiaților, de războiul din Siria, de execuțiile șocant de dure ale rețelei teroriste Stat Islamic și, nu în ultimul rând, de Brexitul care macină UE din interior, președintele Rusiei își vede liniștit de treabă. Nici măcar nu a fost nevoie să dezbine, ca să guverneze, că ne-am dezbinat singuri! Oricum, situația din Ucraina a rămas la fel de incertă ca odinioară, când ținea primele pagini ale ziarelor. În consecință, Vladimir Putin s-a declarat îngrijorat de starea de lucruri din estul separatist al Ucrainei.
Liderul de la Kremlin i-a cerut cancelarului german, Angela Merkel, dar și președintelui francez, Francois Hollande, să-și folosească influența pentru a ajuta la prevenirea escaladării conflictului din estul Ucrainei. Un comunicat dat publicității miercuri de Kremlin arată că, în discuțiile telefonice cu Angela Merkel și cu Francois Hollande, Vladimir Putin și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu bombardamentele efectuate de forțele ucrainene asupra rebelilor din Donbas. Separatiștii și armata ucraineană se acuză reciproc, în mod regulat, de încălcarea acordului de pace de la Minsk, care ar trebui să pună capăt luptelor. Cancelarul Germaniei a afirmat că vrea să vadă mai multe progrese în implementarea acordului, înainte de a examina dacă sancțiunile UE impuse Rusiei ar trebui să fie ridicate.
Cei trei lideri au discutat și despre recentul summit NATO de la Varșovia, a mai anunţat Kremlinul, precizând că s-a ajuns la un consens cu privire la necesitatea unui dialog constructiv și a unor măsuri specifice de promovare a încrederii între Rusia și Alianța Nord-Atlantică.