Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis, vineri, un mesaj preşedintelui american, Barack Obama, cu ocazia sărbătorii naţionale a SUA, în care l-a îndemnat la o ”dezvoltare a relaţiilor bilaterale pe baze echitabile, în pofida dezacordurilor actuale”. Vladimir Putin a subliniat totodată că ”Rusia şi SUA, ca ţări care au o responsabilitate specială faţă de stabilitatea şi securitatea în lume, trebuie să coopereze nu doar în interesul popoarelor lor, ci şi în cel al întregii lumi”. Criza ucraineană a provocat, între Washington şi Moscova, cea mai gravă criză diplomatică înregistrată între cele două mari puteri de la sfârşitul Războiului Rece şi până în prezent.
”Rusia doreşte o educaţie mai patriotică şi susţine mai degrabă cursuri de bucătărie locală decât cursuri de Feng Shui sau yoga, pentru a apăra de influenţe străine tineretul rus, care este ţinta unei bătălii ideologice mondiale”, apreciază Vladimir Putin. ”O bătălie dură are loc în lume pentru câştigarea inimilor şi spiritelor, prin influenţa unor ideologii şi unor informaţii”, a declarat şeful statului rus. Un promotor al patriotismului rus, acesta şi-a multiplicat, de la începutul crizei din Ucraina, care-i opune pe ruşi occidentalilor, atacurile la adresa valorilor Occidentului, pe care le consideră ”decadente”. ”Procesul de distrugere a pretinselor valori tradiţionale morale şi spirituale care a avut loc în lume permite dezvoltarea organizaţiilor neo-naziste”, a avertizat el.
MAFIA MOLDOVENEASCĂ SPRIJINĂ INSURGENŢA UCRAINEANĂ? Una dintre cele mai puternice grupări criminale din R. Moldova ar vinde armament rusesc separatiştilor pro-ruşi din Ucraina, potrivit unor informaţii de presă, citate de site-ul postului Euronews. Un grup care urmăreşte să demaşte corupţia şi crima organizată în Europa de Est - Proiectul pentru Raportarea Crimei Organizate şi Corupţiei (The Organised Crime and Corruption Reporting Project - OCCRP) - afirmă că un jurnalist din cadrul acestei organizaţii a achiziţionat, în iunie, un lansator de grenade (RPG) de la o grupare de tip mafiot din Chişinău. Proiectul afirmă, citându-l pe Ion Druţă, un membru al grupării, că arma provine de la Armata a 14-a rusă. O unitate din cadrul acesteia este staţionată de 20 de ani pe teritoriul regiunii separatiste moldovene Transnistria, în pofida voinţei Chişinăului, într-o misiune de menţinere a păcii. Potrivit Proiectului, acest episod demonstrează cât de uşor îşi pot procura separatiştii armament. Jurnalişti de la OCCRP afirmă că i-au cerut lui Druţă să le procure 30 de pistoale ruseşti, cinci RPG-uri şi muniţie, în valoare totală de 29.000 de euro, iar acesta a cerut o săptămână pentru a procura armamentul. ”Cererea este foarte mare acum. Din cauza conflictului armat din Ucraina, toată lumea caută arme”, a declarat el, citat de jurnalişti. Proiectul precizează că a obţinut ca această comandă să fie livrată direct pe teritoriul Ucrainei, în apropiere de Odesa. OCCRP subliniază că prezenţa unui asemenea tip de armament în Ucraina alimentează sentimentele separatiste. De asemenea, există temeri că R. Moldova riscă să se confrunte cu o situaţie similară.
PROPUNEREA KIEVULUI Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a propus organizarea, sâmbătă, a unei reuniuni cu reprezentanţi ai Rusiei şi OSCE, cu participarea separatiştilor din estul Ucrainei, a anunţat vineri, într-un comunicat, Preşedinţia de la Kiev. Într-o discuţie la telefon cu şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, preşedintele ucrainean a propus locul şi ora reuniunii şi aşteaptă confirmarea părţilor. La reuniune vor lua parte reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care formează grupul de contact privind criza ucraineană. Miniştrii de Externe ai Ucrainei, Rusiei, Germaniei şi Franţei au făcut apel, miercuri, la sfârşitul unei întrevederi la Berlin, la o reuniune a grupului de contact până la 5 iulie, în încercarea de a calma situaţia din Ucraina.
Preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au avut, vineri, noi discuţii cu preşedintele Ucrainei, cerând instituirea unui nou armistiţiu durabil în estul ţării.