Preşedintele rus Vladimir Putin a negat orice implicare în cazul accesării ilegale a emailurilor Comitetului Naţional Democrat (CND) şi a declarat că este important faptul că a fost făcut public conținutul acestora, potrivit site-ului postului CNN.
În ciuda acuzaţiilor de accesare ilegală a emailurilor Comitetului Naţional Democrat, chiar şi anumiţi oficiali americani au declarat că se îndoiau că Rusia ar fi fost în spatele atacului cibernetic.
"Nu ştiu nimic despre asta, iar la nivel statal, Rusia nu a procedat niciodată astfel", a spus Putin agenţiei de ştiri Bloomberg. Acesta a întrebat apoi dacă într-adevăr contează "cine a accesat ilegal acele informaţii", în situaţia în care "cel mai important lucru este faptul că acel conţinut a fost dezvăluit publicului".
Preşedintele rus a adăugat că nu are nici o preferinţă în ceea ce privește cei doi candidați la preşedinţia SUA, dar a criticat faptul că ambii au mizat pe acuzaţiile anti-ruse în cadrul campaniilor, iar acesta a subliniat însă că cei doi sunt "persoane inteligente", care ştiu ce "cărţi trebuie să joace". Din punctul său de vedere, atacurile asupra Rusiei în cadrul celor două campanii fac parte din cultura politică americană.
"(Procedând astfel n.red.) nu cred că dau cel mai bun exemplu", a adăugat Putin.
Potrivit lui Putin, scurgerile de informaţii indică "în mod specific faptul că sediile de campanie au lucrat numai în interesul unuia dintre candidaţi, în acest caz, al lui Hillary Clinton, mai degrabă decât pentru toți candidaţii Partidului Democrat în mod egal".
Putin a sugerat că administraţia de la Kremlin nu este suficient de competentă în domeniul politicii americane pentru a considera că poate încerca să influenţeze alegerile SUA.
"Pentru a face asta, e necesară o bună cunoaştere a situaţiei şi surprinderea chestiunilor specifice vieţii politice americane. Și poate nici experţii Ministerul de Externe nu sunt destul de abili (în privinţa acestui subiect n.red.)".
Preşedintele rus şi-a menţinut neutralitatea în cadrul alegerilor prezidenţiale americane, criticând atât retorica republicană, cât şi cea democrată pe perioada campaniei.
"Ambii folosesc tactici de şoc, fiecare în felul său", a spus Vladimir Putin.
În cadrul aceluiaşi interviu, Putin a respins acuzaţiile formulate de criticii lui Hillary Clinton, referitoare la vânzarea unei companii canadiene de exploatare a uraniului de către o companie rusă, aprobată de Departamentul american de Stat, condus în acel moment de Clinton, în schimbul unei donaţii de 2,35 de milioane de dolari către Fundaţia Clinton.
"Asta înseamnă că familia Clinton este controlată de Rusia? Este o absurditate completă", a afirmat Vladimir Putin.