Un tribunalul moscovit a respins, miercuri, cererea de convocare a premierului rus, Vladimir Putin, ca martor în procesul fostului şef al Iukos, Mihail Hodorkovski. Instanţa a respins şi cererea apărării de audiere a ministrului Finanţelor, Aleksei Kudrin şi a vicepremierului Igor Secin. Tribunalul a acceptat convocarea în sala de audieri a preşedintelui Sberbank, Guerman Gref, care, din 1998 până în 2002, a fost prim-viceministru al Bunurilor Naţionale, precum şi a ministrului rus al Industriei şi Comerţului, Viktor Hristenko. Ambii vor fi audiaţi la 21 şi 22 iunie. Potrivit avocatului principal al apărării, Vadim Kliuvgant, convocarea acestora era ”indispensabilă pentru elucidarea circumstanţelor cruciale pentru rezolvarea dosarului”.
Hodorkovski a ieşit miercuri din greva foamei, pentru că şi-a atins scopul, a declarat avocatul său, Vadim Kliuvgant. El a explicat că ”Hodorkovski a intrat în greva foamei pentru că este de părere că decizia prezidenţială a fost ignorată în 14 mai, când judecătorul Viktor Danilkin a prelungit detenţia sa şi a asociatului său, Platon Lebedev, până în 17 august”. El consideră că această măsură încalcă un decret dat de liderul de la Kremlin, potrivit căruia persoanele acuzate de infracţiuni economice nu pot fi ţinute în arest înainte de proces. La un moment dat cel mai bogat om din Rusia, Hodorkovski a fost condamnat deja la opt ani de detenţie, pentru fraudă şi evaziune fiscală. El este acuzat în prezent că ar fi furat 9,6 miliarde de dolari din profitul de 15,8 miliarde produs de Iukos în perioada 1999 - 2003. Un tribunal din Moscova a aprobat, săptămâna trecută, decizia de a-i ţine pe Hodorkovski şi pe partenerul său de afaceri, Platon Lebedev, în detenţie până în 17 august. Anterior, fostul patron Iukos a declarat că nu înţelege de ce este acuzat, pentru că acţiunile sale nu sunt descrise în dosar.
Afacerea Iukos, lansată în 2003, a fost denunţată de opozanţii ruşi şi de străinătate ca fiind orchestrată de Kremlin, pentru a prelua controlul asupra companiei petroliere. De asemenea, a fost vorba despre contracararea ambiţiilor politice ale liderului ei, Mihail Hodorkovski, opozant al lui Vladimir Putin. El a fost condamnat, în 2005, la opt ani de închisoare în Siberia, pentru escrocherie pe scară mare şi evaziune fiscală. Hodorkovski neagă toate acuzaţiile şi susţine că a fost pedepsit pentru că susţine opoziţia pro-occidentală. De asemenea, afirmă că lichidarea Iukos a fost pusă la punct de oficiali guvernamentali corupţi.