Vladimir Putin nu-i va abandona pe mâna naţionaliştilor ucraineni pe ruşii care trăiesc în sud-estul Ucrainei, a declarat preşedintele rus în documentarul ”Ordinea publică”, difuzat duminică de televiziunea publică rusă. Moscova afirmă că naţionaliştii ucraineni reprezintă o ameninţare la adresa minorităţii ruse şi ucrainenilor rusofoni din regiune. Peste 9.000 de oameni au fost ucişi în confruntări armate, în estul Ucrainei, între trupe separatiste pro-ruse şi ucrainene, începând din aprilie 2014. Putin a dezminţit acuzaţiile formulate de observatori independenţi şi presă potrivit cărora trupe naţionale ruse iau parte la conflictul din estul Ucrainei. Însă el a recunoscut vineri, în conferinţa de presă anuală, că Rusia are personal în estul Ucrainei care efectuează anumite sarcini militare.
Putin a mai declarat că Rusia nu are ca obiectiv să recreeze URSS, exprimându-şi regretul că nimeni nu vrea să-l creadă. ”În ceea ce priveşte Ucraina şi fostul spaţiu sovietic, sunt convins că poziţia partenerilor noştri occidentali nu are legătură cu interesele Ucrainei. Ea este legată de încercările lor de a împiedica restabilirea URSS”, a declarat el. De la începutul crizei ucrainene, în care preşedintele pro-rus Viktor Ianukovici a fost îndepărtat de la putere după mai multe luni de manifestaţii pro-europene în Piaţa Maidan, la Kiev, diplomaţia rusă reproşează occidentalilor că ar continua ”politica de îndiguire creată de SUA pentru a contracara fosta URSS, în timpul Războiului Rece”. În acest context, Putin şi-a exprimat îngrijorarea faţă de ”modernizarea periculoasă a armelor nucleare americane instalate în Europa”.
Evocând operaţiunile militare efectuate în ultimul deceniu de către armate occidentale în Afganistan, Irak sau Libia, Vladimir Putin a denunţat atitudinea Occidentului, care se crede infailibil, în timp ce a afirmat întotdeauna că poziţia sa este să... acţioneze cu grijă. ”Nu trebuie să-ţi promovezi, în mod automat sau mecanic, propriile reprezentări ale democraţiei, ale binelui şi răului, în faţa altor ţări şi altor popoare care au alte culturi, religii sau tradiţii”, a declarat el.
Citește și:
Liderii UE vor crearea rapidă a unei forțe frontaliere europene
Cresc cheltuielile de apărare la nivel mondial
”NATO este o tumoră canceroasă a Europei și trebuie dizolvată”
Rusia este pregătită să-și restabilească relațiile cu Georgia