Președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat, marți, navelor ruse de război din Mediterana să intre în contact direct cu portavionul Charles-de-Gaulle și să coopereze cu ”aliații francezi”. ”Un grup naval francez în frunte cu portavionul Charles-de-Gaulle va sosi în curând în sectorul acțiunilor pe care le întreprindeți. Trebuie stabilit un contact direct cu francezii și trebuie lucrat cu ei ca și cu aliații”, a cerut Vladimir Putin în timpul unei reuniuni a Statului Major al armatei ruse, reuniune consacrată operațiunilor militare în Siria, după cum relatează Interfax. ”Șeful Statului Major și ministrul apărării au primit indicațiile necesare, trebuie elaborat cu francezii un plan de acțiuni comune atât pe mare, cât și în aer”, a adăugat liderul de la Kremlin.
Președintele rus și omologul său francez, Francois Hollande, au avut, marți, o convorbire telefonică în cadrul căreia au convenit ca agențiile lor de informații să aibă o coordonare mai strânsă în problema conflictului din Siria, după atentatele de vineri de la Paris. Ca și Franța, Rusia a decis marți să-și intensifice operațiunile militare în Siria, în urma tragediei aviatice de la sfârșitul lunii octombrie din Egipt, în care a fost implicat un avion rus cu 224 de persoane la bord, tragedie considerată de Moscova a fi fost provocată de un act terorist. Bombardiere strategice ruse au lovit, pentru prima dată, poziții ale grupării jihadiste Statul Islamic în Siria, țară unde Moscova duce de la 30 septembrie o campanie de operațiuni aeriene, a indicat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, în cadrul reuniunii membrilor Statului Major rus. Până în prezent, Rusia a utilizat în Siria bombardiere tactice și avioane de sprijin la sol. Utilizarea bombardierelor strategice cu rază lungă de acțiune, mai puternice și decolând din Rusia, constituie o nouă etapă în demonstrația de forță militară rusă în această țară.
Potrivit șefului Statului Major rus, Valeri Gherasimov, aviația rusă a lovit, în cele 48 de zile de intervenție, 4.111 de ținte în Siria și a distrus 562 de posturi de comandă, 64 de tabere de antrenament și 54 de depozite de arme. Armata rusă a anunțat totodată că își va întări contingentul aerian în Siria cu 37 de avioane, între care opt Su-34 și patru Su-27.
Citește și:
Numărul victimelor atacurilor teroriste a crescut cu 80% în 2014
Monarhiile arabe din Golf s-au declarat solidare cu Franța
Atentatorii de la Paris au folosit ca bază operațională un apartament și un hotel
Franţa, între anchetă și raiduri împotriva SI
Coaliția bombardează Statul Islamic, pericolul atentatelor rămâne
Vladimir Putin: Statul Islamic este finanțat din 40 de țări, inclusiv din state G20
Turcia a alertat Franţa de două ori în privinţa unuia dintre atacatorii din Paris
SI amenință toate statele care participă la campania aeriană din Siria