Premierul rus, Vladimir Putin, a dat asigurări cetăţenilor că va lua măsuri pentru a evita o nouă criză economică de tipul celei care a avut loc în 1991, după destrămarea Uniunii Sovietice şi a celei care a afectat Rusia în 1998. ”Vom face tot ce ne stă în putere pentru ca aceste probleme din anii trecuţi să nu se mai producă”, a declarat Putin într-un discurs axat pe tema crizei financiare mondiale şi măsurilor luate de Rusia pentru a o combate. ”Vom face totul pentru a proteja economiile cetăţenilor noştri, pentru a asigura interesele legitime ale celor care şi-au investit banii în construirea de locuinţe, pentru a nu mai resimţi şocurile crizei economice din 1991 şi 1998”, a adăugat premierul. Vladimir Putin nu a făcut niciun comentariu în legătură cu intenţiile sale politice, în pofida faptului că presa a speculat o posibilă plecare de la conducerea Guvernului pentru a-şi păstra popularitatea în contextul crizei şi în vederea unei reveniri la Kremlin. El a luat, în schimb, o serie de măsuri, printre care scăderea impozitelor pentru companii, dar şi o creştere în 2009 a pensiilor şi a indemnizaţiilor pentru şomaj, pentru a arăta că vrea să limiteze impactul crizei economice din Rusia.
Totodată, Putin a anunţat că Rusia va acorda un miliard de dolari (798 de milioane de euro) Fondului Monetar Internaţional (FMI), pentru a ajuta ţările victime ale crizei financiare. Putin a anunţat şi că Rusia a propus credite Chinei şi Indiei, în schimbul cumpărării unor produse ruse şi a confirmat că va împrumuta două miliarde de dolari vecinului său, Belarus, grav afectat de criză. Premierul rus a dat asigurări şi că rezervele valutare mari ale ţării şi cele de aur, ca şi măsurile anticriză vor împiedica o cădere semnificativă a cursului rublei. Putin a avertizat, însă, că economia rusă este în continuare prea dependentă de resursele naturale.
La rîndul său, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a ordonat, joi, companiei Gazprom să recupereze datoria de 2,4 miliarde de dolari acumulată de Ucraina pentru gazele naturale livrate din Rusia. Preşedintele rus a afirmat că actuala situaţie a preţurilor petrolului nu este favorabilă Rusiei, afectată şi de criza financiară globală. La jumătatea lunii februarie, Rusia şi Ucraina au fost de acord să elimine intermediarii din contractele pentru livrarea de gaze, după ce autorităţile de la Kiev au afirmat că aceştia sînt vinovaţi pentru acumularea datoriilor. Preşedintele Gazprom a declarat că, după vizita din octombrie a premierului ucrainean la Moscova, datoria Ucrainei mai degrabă a crescut în loc să scadă. Ucraina plăteşte în prezent 179,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze din Rusia sau care tranzitează teritoriul Rusiei. Pînă de curînd, gazele naturale erau importate prin intermediul companiei RosUkrEnergo, deţinută în proporţie de 50% de Gazprom.