Rusia este ameninţată de o criză politică, legitimitatea preşedintelui Dmitri Medvedev şi a premierului Vladimir Putin fiind din ce în ce mai contestată, în timp ce apariţia unei “a treia persoane” este de dorit, consideră un grup de experţi ruşi. Într-un raport dat publicităţii luni, Centrul pentru Studii Strategice, un grup de experţi din care fac parte personalităţi provenite din rândurile puterii ruse, apreciază că “popularitatea celor doi lideri ruşi cunoaşte o cădere catastrofală, de un an”. Potrivit lor, “este în desfăşurare un proces de pierdere a legitimităţii puterii ruse şi de scădere tot mai mare a popularităţii unor actori cheie: preşedintele Dmitri Medvedev, premierul Vladimir Putin şi partidul puterii, Rusia Unită. Schimbarea cea mai importantă în conştiinţa politică a ruşilor în ultimele opt luni constă nu numai într-o prăbuşire a încrederii în tandemul Putin -Medvedev şi în anturajul său, ci şi o aşteptare tot mai mare cu privire la apariţia unui al treilea om”, scriu experţii.
Cotele de popularitate ale lui Medvedev, Putin şi Rusia Unită au scăzut din martie 2010 cu 12, 21 şi, respectiv, 18%, potrivit rezultatelor principalelor trei institute de sondare a opiniei publice din ţară. Putin şi Medvedev au lăsat să planeze îndoiala în privinţa participării lor la alegerile prezidenţiale din 2012, în timp ce niciun alt candidat serios nu a apărut pentru moment. Pentru autorii raportului, Dmitri Medvedev pare în prezent neeligibil, iar Vladimir Putin, considerat omul puternic al ţării, deşi s-a retras de la Kremlin din motive constituţionale, îşi pierde electoratul, mai ales din rândul clasei de mijloc. “Dacă tendinţele actuale se prelungesc, Rusia va cunoaşte o criză politică ce ar putea să o depăşească în intesitate pe cea de la sfârşitul anilor \'90 şi să se apropie de cea de la sfârşitul anilor \'80, care a însoţit căderea regimului sovietic”, subliniază experţii.
“Raportul se adresează unor oficiali de rang înalt ai ţării, care nu măsoară situaţia în mod realist”, a subliniat unul dintre autori, sociologul Serghei Belanovski. “Orice produs, chiar politic, are o durată de viaţă”, a adăugat el. Autorii subliniază că absenţa unei opoziţii parlamentare reale, care i-a fost impusă scenei politice de la preluarea puterii de către Vladimir Putin, în 2000, ar putea provoca o evoluţie incontrolabilă a situaţiei, în cazul creşterii amplorii contestaţiei. De altfel, mişcarea de opoziţie Solidarnost, din care fac parte în special fostul premier Mihail Kasianov şi fostul vicepremier Boris Nemţov, a prezentat, luni, la Moscova, un raport intitulat “Putin, Corupţie”, denunţând propagarea acestui flagel în societatea rusă şi în lumea politică, până la cel mai înalt nivel. Raportul subliniază că mai mulţi apropiaţi ai lui Vladimir Putin s-au îmbogăţit în mod considerabil după preluarea puterii de către acesta.