Putin şi-a trecut în revistă armata la Moscova şi Sevastopol

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Rusia dă fiori Occidentului

Putin şi-a trecut în revistă armata la Moscova şi Sevastopol

Externe 10 Mai 2014 / 00:00 713 accesări

O impresionantă paradă militară, organizată în onoarea victoriei din 1945 asupra regimului nazist, a început vineri în Piaţa Roşie, la Moscova, în plină criză cu Ucraina. Aproximativ 11.000 de militari au participat la defilare, care s-a dorit o demonstraţie a forţei militare. Rusia sărbătoreşte anual victoria Aliaţilor în al Doilea Război Mondial pe data de 9 mai - capitularea fiind semnată la Berlin pe 8 mai, seara târziu, adică pe 9 mai, după ora Moscovei. Însă evenimentul prin care Rusia îşi etalează puterea militară restaurată, prin lansatoare de rachete, tancuri de asalt şi bombardiere grele, prezintă o importanţă crucială în acest an pentru Kremlin, care se opune Occidentului în privinţa Ucrainei. Anexarea Crimeei de către Rusia, după instalarea la putere a autorităţilor pro-europene la Kiev, se află la originea celei mai importante crize dintre ruşi şi occidentali de la Războiul Rece şi până în prezent, o criză care continuă să degenereze prin extinderea unor tulburări violente în estul Ucrainei, alimentând temeri cu privire la riscul izbucnirii unui război civil. Vladimir Putin a salutat ”forţa triumfală a patriotismului rus”, la parada militară din Piaţa Roşie.

PARADĂ ÎN CRIMEEA Aproape 1.000 de militari ruşi, avioane şi peste 60 de echipamente militare - de la tancuri până la lansatoare de rachete - au participat, vineri, la parada militară de la Sevastopol, în Crimeea, cu ocazia celebrării victoriei asupra Germaniei naziste în 1945. Comandantul Flotei Ruse la Marea Neagră, Aleksandr Vitko, a trecut în revistă trupele. Un marş al veteranilor din cel de-al Doilea Război Mondial a încheiat parada forţelor terestre. Parade navale şi aeriene au avut loc la Sevastopol, vineri după-amiază. Aproape 150.000 de persoane sosite la Sevastopol din diferite regiuni ruse au urmărit parada. Peninsula Crimeea şi-a proclamat independenţa faţă de Ucraina şi a fost anexată la Federaţia Rusă în urma referendumului din 16 martie, la care 96,7% dintre locuitorii regiunii s-au pronunţat în favoarea acestei decizii.

Putin a ajuns vineri pe aeroportul Belbek, din apropiere de Sevastopol, iar apoi a trecut în revistă navele Flotei Ruse la Marea Neagră, staţionate în portul Sevastopol. Preşedintele rus a mers pentru prima dată în peninsula ucraineană, a cărei alipire la Rusia, în martie, a fost denunţată de occidentali. Vladimir Putin a declarat că ”revenirea Crimeei la Rusia restabileşte adevărul istoric”, exprimându-se în faţa miilor de locuitori din Sevastopol. ”2014 va rămâne în anale ca anul în care popoarele ce trăiesc aici au decis cu fermitate să fie cu Rusia, confirmându-şi loialitatea faţă de adevărul istoric şi memoria strămoşilor noştri”, a declarat Putin în cadrul ceremoniilor de celebrare a victoriei din 1945 asupra naziştilor.

Guvernul ucrainean a protestat ferm faţă de vizita de vineri a preşedintelui rus pe teritoriul Crimeei: ”Această vizită pe un teritoriu ocupat temporar este o încălcare flagrantă a suveranităţii ucrainene şi această provocare confirmă încă o dată că Rusia nu vrea să caute rezolvări diplomatice la tensiunile dintre cele două ţări”.

Casa Albă a criticat, vineri, vizita preşedintelui rus în Crimeea, afirmând că singurul rezultat al acesteia va fi exacerbarea tensiunilor.

CONFRUNTĂRI CU VICTIME Douăzeci de rebeli şi un poliţist au fost ucişi în confruntările care au avut loc vineri în oraşul portuar Mariupol, din sud-estul Ucrainei, a anunţat ministrul de Interne, Arsen Avakov. ”Douăzeci de terorişti au fost ucişi, patru capturaţi. Mulţi dintre atacatori au dispărut în oraş şi şi-au abandonat armele. Pierderile noastre se ridică la un mort şi cinci răniţi. Pierderile forţelor armate sunt pe cale de a fi stabilite. Clădirea Poliţiei locale este în flăcări”, a declarat Avakov. O grupare formată din 60 de ”terorişti” înarmaţi cu mitraliere a încercat să preia controlul clădirii Poliţiei. Forţele de ordine au primit întăriri şi a urmat o adevărată luptă, a subliniat ministrul.

Insurgenţii pro-ruşi din estul Ucrainei continuau, vineri, pregătirile pentru organizarea referendumului pro-independenţă, programat duminică, deşi Moscova a pledat pentru amânarea acestuia. Referendumul se va desfăşura în cele două regiuni afectate cel mai mult de revolte separatiste, Doneţk şi Lugansk, unde trăiesc în total 7,3 milioane de locuitori. Potrivit unor sondaje ucrainene şi unui studiu organizat de Institutul american Pew Research Centre, 70% dintre cetăţenii din estul Ucrainei se opun separatismului şi sunt favorabili unităţii teritoriale a ţării. Doar 18% susţin tendinţele separatiste.



12