Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că un război cu Ucraina este improbabil, într-un interviu acordat televiziunii ruseşti, subliniind susţinerea sa pentru recentul acord de încetare a focului de la Minsk, socotit drept cea mai bună modalitate de a stabiliza estul Ucrainei. ”Cred că un astfel de scenariu apocaliptic este improbabil şi sper că nu se va întâmpla vreodată”, a declarat el. Putin a declarat că, ”dacă acordul de la Minsk va fi implementat, estul Ucrainei se va stabiliza gradual. Europa este interesată de acest lucru la fel ca Rusia. Nimeni nu vrea un conflict la marginile Europei, mai ales un conflict armat”. Preşedintele rus a declarat că acordul de la Minsk a fost susţinut de Consiliul de Securitate al ONU, iar acest lucru contează pentru Moscova. Preşedintele a subliniat, de asemenea, că acesta conferă mai multe competenţe zonelor estice ale Ucrainei, controlate în prezent de rebelii susţinuţi de Rusia.
În ceea ce priveşte invadarea Ucrainei, Putin a negat că a mobilizat trupe pentru a ajuta rebelii, afirmând că ”Kievul a pretins acest lucru pentru a-şi ascunde umilinţa de a fi înfrânt de foşti mineri şi şoferi de tractor”. Putin a fost la fel de sever şi în ceea ce priveşte Crimeea, pe care Rusia a anexat-o anul trecut, sfătuindu-l pe preşedintele ucrainean să se concentreze pe salvarea ţării de la colapsul economic, în loc să promită că va lua peninsula înapoi.
Aproximativ 5.700 de persoane au murit şi cel puţin 1,25 milioane şi-au părăsit locuinţele de la începutul conflictului în Ucraina, în 2014. Guvernul ucrainean, liderii occidentali şi NATO susţin că există dovezi clare că Rusia ajută rebelii cu armament greu şi militari. Experţii independenţi susţin acuzaţiile, în timp ce Moscova neagă, insistând că toţi ruşii care luptă alături de rebeli sunt voluntari.
REUNIUNE ÎN FORMATUL NORMANDIA Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a ajuns ieri la Paris, pentru a participa la o reuniune ministerială în formatul Normandia, care reuneşte Ucraina, Franţa, Germania şi Rusia şi este destinată reglementării crizei ucrainene. Lavrov s-a întâlnit la Paris cu omologii săi german, Frank-Walter Steinmeier, francez, Laurent Fabius, şi ucrainean, Pavel Klimkine, la sediul Ministerului francez de Externe. Anterior, ministrul ucrainean de Externe declarase că vrea să discute cu omologii săi posibilitatea mobilizării în Ucraina a unui contingent militar al ONU şi UE. Acest contingent de menţinere a păcii ar trebui staţionat atât la graniţa ruso-ucraineană, cât şi de-a lungul liniei de front din Donbas.
În cazul în care SUA vor livra Ucrainei arme, Rusia nu va ignora astfel de acțiuni, a avertizat ministrul rus adjunct de Externe, Serghei Riabkov, calificând posibilele livrări de arme Ucrainei de către SUA drept ”o lovitură majoră împotriva acordurilor de la Minsk, ceea ce va arunca întreaga situație în aer”. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a făcut apel, din nou, la Washington să ajute Kievul în consolidarea capacităților sale de apărare, într-o discuție telefonică avută zilele trecute cu vicepreședintele SUA, Joe Biden.