Putin vrea o soluţie politică paşnică în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ordin de la Kremlin

Putin vrea o soluţie politică paşnică în Siria

Externe 10 Iulie 2012 / 00:00 359 accesări

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avansat, ieri, o soluţie politică paşnică în Siria, respingând orice ingerinţă a forţelor externe, potrivit unui discurs difuzat de televiziune. ”Sunt convins că vom face tot posibilul pentru a constrânge părţile conflictuale să ajungă la o soluţie politică paşnică, în vederea rezolvării tuturor diferendurilor”, a declarat Putin după ce a reiterat poziţia Moscovei, potrivit căreia, scenariul libian nu trebuie reprodus în Siria. ”Desigur, este o sarcină mai dificilă şi mai delicată, decât recursul la ingerinţa unor forţe externe, dar numai o soluţie paşnică poate asigura o rezolvare pe termen lung şi o situaţie stabilă în regiune”, a continuat şeful statului rus, care a făcut aceste declaraţii în prezenţa ambasadorilor ruşi în străinătate, reuniţi la sediul Ministerului Afacerilor Externe. Rusia este unul dintre aliaţii preşedintelui Bashar al-Assad, căruia îi livrează în continuare arme.

Unul dintre principalii lideri ai opoziţiei din Siria, Michel Kilo, a cerut ieri Rusiei să contribuie la stabilizarea situaţiei în ţara sa, în cadrul negocierilor de la Moscova cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. ”Rusia este unul dintre puţinele state, dacă nu singurul, care cooperează activ cu Guvernul sirian şi cu diferite formaţiuni ale opoziţiei siriene, care se străduiesc să pună în aplicare planul lui Kofi Annan, emisarul internaţional pentru Siria”, a declarat, la rândul său, Lavrov. Noul şef al CNS, principala coaliţie a opoziţiei siriene, este aşteptat mâine în capitala rusă, pentru discuţii, după Conferinţa Prietenii Poporului Sirian care s-a desfăşurat săptămâna trecută, la Paris, boicotată de Rusia şi China, principalii aliaţi ai regimului lui Bashar al-Assad. Abdel Basset Sayda, de origine kurdă, care l-a înlocuit la începutul lui iunie pe Burhan Ghaliun la conducerea CNS, va fi primit la Ministerul rus de Externe.

ANNAN, CRITICAT Emisarul ONU şi al Ligii Arabe pentru Siria, Kofi Annan, era aşteptat, ieri, la Teheran, după vizita la Damasc. Annan, autorul unui plan de soluţionare a crizei siriene neaplicat, a ajuns la Damasc duminică seara, în a treia vizită în Siria în cadrul misiunii sale. El s-a întâlnit ieri cu preşedintele Bashar al-Assad. Annan a pledat în continuare, fără succes, în faţa statelor occidentale, în favoarea includerii Iranului în discuţiile internaţionale privind situaţia din Siria, apreciind că Teheranul ar putea influenţa regimul de la Damasc, fiind principalul său aliat. El şi-a anunţat intenţia de a transmite liderilor iranieni rezultatele reuniunilor grupului de acţiune pentru Siria, care a reunit, la 30 iunie, la Geneva, membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, mai multe state reprezentând Liga Arabă şi Turcia.

Consiliul Naţional Sirian (CNS), principala coaliţie a opoziţiei, a criticat, ieri, vizita la Damasc a lui Kofi Annan, apreciind că eşecul misiunii sale impune o acţiune internaţională de urgenţă, conform capitolului VII al Cartei ONU. CNS îl acuză pe Annan că ”a ales, în condiţiile în care în ţară continuă crimele, să întâlnească simboluri ale regimului sirian”. În plus, coaliţia apreciază că ”Annan a recunoscut că planul său nu a reuşit, ceea ce impune o acţiune urgentă la nivel internaţional, pentru a opri crimele în serie comise de regim”. Capitolul VII al Cartei ONU prevede măsuri coercitive în cazul ameninţării păcii, mergând de la sancţiuni economice la utilizarea forţei militare. CNS a criticat şi invitaţia adresată Teheranului, calificându-l drept complice al regimului al-Assad. În Siria, reprimarea revoltei populare şi luptele care au urmat între forţele guvernamentale şi opozanţi înarmaţi s-au soldat cu peste 17.000 de morţi din martie 2011 şi până în prezent, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.



12